Svet javnega zavoda ZD Ljutomer izrekel javno podporo ZD in DSO Ljutomer

Predsednik in namestnik Sveta javnega zdravstvenega zavoda ZD Ljutomer izrekata javno podporo ter zahvalo zdravnikom, medicinskim sestram, negovalcem, celotnemu podpornemu osebju in vodstvu ZD Ljutomer in DSO Ljutomer

Prlekija-on.net, sobota, 4. april 2020 ob 14:212
V DSO in ZD Ljutomer se te dni trudijo po vseh svojih močeh

V DSO in ZD Ljutomer se te dni trudijo po vseh svojih močeh

Dominik Štrakl, predsednik Sveta javnega zdravstvenega zavoda ZD Ljutomer in Luka Vučko, namestnik predsednika Sveta javnega zdravstvenega zavoda ZD Ljutomer, sta na medije naslovila javno pismo, kjer v imenu Sveta javnega zavoda ZD Ljutomer izrekata javno podporo ter zahvalo zdravnikom, medicinskim sestram, negovalcem, celotnemu podpornemu osebju in vodstvu ZD Ljutomer in DSO Ljutomer.

Kot je znano, se v teh dneh zdravstveni delavci v ZD Ljutomer in DSO Ljutomer trudijo po vseh svojih močeh, da zajezijo nadaljnjo širjenje koronavirusa v domu in tudi morebitno širitev v mesto.

Pismo spodaj objavljamo v celoti.

DSO Ljutomer

V DSO Ljutomer zabeležili še dve okužbi


Spoštovana javnost, štirih občin, članic javnega zdravstvenega zavoda ZD Ljutomer.

Pandemija COVID-19 pretresa svet. Na tej točki ni države na svetu, ki se ne bi znašla v primežu bolezni. Pretresla je tudi Slovenijo in našo lokalno skupnost. Ogroženo je zdravje naše skupnosti in delovanje naših vitalnih sistemov. Že tako preobremenjene službe bi kaj hitro lahko nehale delovati, v kolikor v njih ne bi bilo številnih posameznikov, ki delajo v izredno zahtevnih razmerah. Zaradi njih so pomoči še deležni vsi, ki jo potrebujejo.

Posebna zahvala velja celotnemu osebju ZD in DSO Ljutomer. V zadnjih dneh smo se lahko na lastne oči prepričali o njihovi žrtvi za skupnost. Zdravniki, medicinske sestre, negovalci ter ostalo podporno osebje te dni nesebično tvegajo svoje zdravje in zdravje svojih bližnjih, da lahko naši podporni sistemi še naprej delujejo. Zahvala in hvaležnost velja tudi vodstvu ZD Ljutomer in vodstvu DSO Ljutomer.

Vsem izrekava najino popolno podporo.

Delo jim lahko olajšamo z odgovornim ravnanjem. Omejimo socialne stike na te znotraj našega gospodinjstva. Redno si umivajmo roke, še posebej, ko pridemo iz trgovine ali pošte. Uporabljajmo maske in rokavice, ko zapustimo domove. Ne potujmo zunaj občine, v kateri stalno ali začasno prebivamo. Izogibajmo se obljudenih poti za rekreacijo. Ukrepi so strogi, a tukaj zato, da čim prej zajezimo širjenje bolezni in navsezadnje pomagamo našim požrtvovalnim zdravstvenim delavcem. Vsak posameznik lahko z svojim ravnanjem prispeva k rešitvi problema.

Ne pozabimo na solidarnost. Pojavile so se informacije, da se je znotraj naših mest in vasi začela izvajati stigmatizacija zdravstvenih delavcev. Prišlo je do razprtij, celo pretepov, med občani. Takšna ravnanja so neodgovorna. V tem času se ne smemo prepustiti negativnim strastem človeške narave. Narediti moramo vse, da v nas zasije tisto najboljše, kar premoremo.

Tudi lokalni politiki se na noben način ne smejo prepustiti tem nizkim strastem in še dodatno strašiti ali s populizmi podžigati že tako preplašene javnosti. Čas preizkušenj je čas, ko skupnosti stopi skupaj, ne glede na razlike v pogledih na svet ali dnevno politiko. Na mestu je povezovanje in borba z pandemijo s skupnimi močmi. Čas preizkušenj ne sme biti čas razprtij in politikantstva.

Odgovornost lokalne politike v tem času je še večja kot sicer. Ta je poklicana k dosledni implementaciji ukrepov, pomirjanju in preprečevanju širjenja t.i. lažnih novic. Vse preveč je namreč zavajanj, še posebej v zvezi z ugotavljanjem, kdo in kako je prinesel virus v naše kraje. Domača in globalna znanstvena javnost ne ve veliko o virusu COVID-19, a nekaj je gotovo, je izredno nalezljiv, bolj kot gripa, ki smo je vajeni in s katero se znamo spopadati. Ne tratimo moči z jalovim tuhtanjem o imenih in dejanjih nedolžnih. Vse naše fizične in mentalne napore moramo usmeriti v preprečevanje nadaljnjih okužb in zdravljenje obolelih.

Le tako nam bo uspelo.

Ostanite zdravi!

Dominik Štrakl,
Predsednik, Sveta javnega zdravstvenega zavod ZD Ljutomer,
in
Luka Vučko,
namestnik predsednika Sveta javnega zdravstvenega zavoda ZD Ljutomer

Za kakšne pretepe naj bi šlo?

Po objavi podpore se je na nas obrnilo nekaj zaskrbljenih bralcev in bralk. Zanimale so jih predvsem dodatne informacije, o domnevni stigmatizaciji zdravstvenih delavcev ter razprtij in celo pretepov med občani na območju Ljutomera, ki bi se naj zgodili v tem času. Na podlagi tega smo nato preverili informacije o domnevnih pretepih, a uradnih zaznamkov o tem ni. Več v povezanem članku.