Prvi primer okuženega stanovalca s COVID-19 v SVZ Hrastovec, v DBE Apače

Gre za stanovalca, ki prihaja iz dislocirane bivalne enote (DBE) v Apačah (enota 1), kjer sicer prebiva 16 stanovalcev

Prlekija-on.net, nedelja, 12. april 2020 ob 16:36
Prvo okužbo so potrdili tudi v SVZ Hrastovec, v enoti v Apačah

Prvo okužbo so potrdili tudi v SVZ Hrastovec, v enoti v Apačah

S strani Nacionalnega laboratorija so v SVZ Hrastovec po odvzetih vzorcih prejeli sporočilo o prvem primeru potrjene okužbe s COVID-19 med stanovalci v SVZ Hrastovec. Gre za stanovalca, ki prihaja iz dislocirane bivalne enote (DBE) v Apačah (enota 1), kjer sicer prebiva 16 stanovalcev. Kot so sporočili iz SVZ Hrastovec, so okuženega že namestili v za to pripravljeno izolacijsko sobo in se počuti dobro. Ostalim stanovalcem so nemudoma namestili zaščitne maske in izvajajo poostrene ukrepe za zajezitev širjenja virusa.

"Zdravstveno osebje uporablja ustrezno zaščitno opremo, večkrat dnevno razkužujemo prostore v enoti, prav tako je prejelo vsa navodila za delo in tudi pripomočke. Brisi so bili odvzeti vsem zaposlenim, s katerimi je bil okuženi v stiku, vendar so nam danes sporočili, da so negativni. Zaposleni so preventivno v samoizolaciji, v enoti Apače je tako nova zdravstvena ekipa. O nastali situacije smo tudi takoj obvestili župana Občine Apače dr. Andreja Steyerja ki nam je takoj ponudil pomoč v obliki dodatne zaščitne opreme in pomoč Civilne zaščite. Lokalna skupnost nam je že zagotovila prenočišč za zaposlene, ki se ne želijo po končanem delu vrniti domov," so še ob tem sporočili.

V zavodu Hrastovec, kjer je tudi sedež uprave, nimajo nobene okužbe ne pri zaposlenih ne pri stanovalcih

Velja izpostaviti, da v zavodu Hrastovec, kjer je tudi sedež uprave, nimajo nobene okužbe ne pri zaposlenih ne pri stanovalcih. Zaposleni so sicer že ob začetku epidemije prejeli sva navodila kako ukrepati v času okužbe, zato so mirno sprejeli potrjen primer in se z vsemi močmi trudijo, da preprečijo oziroma zajezijo širitev virusa. Zaposlenim tudi nudijo psihosocialno pomoč, če bi jo v tem težkem in napornem času potrebovali. "Zavedamo se, da smo v izjemno težki situaciji, naši zaposleni pa v največji meri izkazujejo predanost in strokovnost pri svojem delu. Hvaležni smo tudi za popolno podporo pristojnega epidemiologa v Mariboru in našega pristojnega zdravnika Petra Bakarova iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, kot tudi pristojnih institucij. O potrjenih okužbah tudi najprej obvestimo svojce, ostali svojci pa imajo tudi možnost, da se za infromacije o zdravstvenemu stanju obrnejo na strokovno vodjo," so sporočili iz SVZ Hrastovec ter dodali, da dosledno upoštevajo navodila Ministrstva za zdravje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Ministrstva za delo, družino, socialne razmere in enake možnosti pri izvajanju samozaščitnih ukrepov. V stalnem stiku so z epidemiologom, ki jim poda nasvete in napotke, kako ukrepati, potrdil je tudi njihov program za preprečevanje in obvladovanje okužbe, ki jim narekuje kako postopati.

Trenutno stanje:
Številu potrjenih okuženih s COVID-19 - stanovalci : 1 - DBE Apače 
Številu potrjenih okuženih s COVID-19 - zaposleni: 0

Izjava direktorice SVZ Hrastovec mag. Andreje Raduha:

Izjava zdravnika, ki dela v SVZ Hrastovec v okviru Zdravstvenga doma dr. Adolfa Drolca Maribor - Peter Bakarov, dr. med. spec. druž. med.:

Organizacija dela

Pri stanovalcih in zaposlenih se ob vsakršnem sumu na okužbo z virusom COVID-19 opravi testiranje in izvede vse potrebne ukrepe, s katerimi so bili seznanjeni izvajalci zdravstvene dejavnosti in socialnovarstveni zavodi. V SVZ Hrastovec so že v začetku izbruha epidemije ustanovili strokovno koordinacijsko skupino za vodenje vseh aktivnosti in ukrepov za obvladovanje okužbe s COVID-19. Zaščitne opreme imajo trenutno dovolj. O aktivnostih in nastali situaciji sproti obveščajo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, Zdravstveni dom Lenart, Zdravsteni dom Gornja Radgona in župana Občine Lenart ter Občine Apače.

Popolna prepoved obiskov v vseh enotah SVZ Hrastovec velja že od 6. marca 2020, saj gre za populacijo ljudi, ki so zaradi pridruženih osnovnih obolenj še toliko bolj življenjsko ogrožena v primeru okužbe s COVID-19. Omejitev gibanja so z začetkom epidemije 12. 3. 2020 omejili tako v zavodu Hrastovec, kot v vseh enotah zavoda.



Več v Črna kronika