Minister Gantar ostro nad vodstvo DSO Ljutomer

»Z načinom dela in direktorjem tam se ne da delati. Ljudje nočejo sodelovati. To ni problem zdravstva, lahko pa služi kot krasen primer, kako država nič ne naredi«, je povedal minister

Prlekija-on.net, torek, 21. april 2020 ob 15:08
Minister je bil bil oster glede razmer v DSOLjutomer

Minister je bil bil oster glede razmer v DSOLjutomer

V torek na nujni seji odbora za zdravstvo razpravljajo o situaciji v domovih za starejše v času epidemije koronavirusa in skrbi za varovance domov. Minister za zdravje Tomaž Gantar, je ob tem pojasnil, da so težave ponekod izrazite, "a imamo 102 domova za starejše vključno s koncesionarji, okužene ima 15 domov in od teh 15 jih je samo v petih več kot dva. Trdim, da se je naredilo maksimalno, kar se je dalo," je povedal.

Minister je ob tem pojasnil, da imamo v Sloveniji tudi kar nekaj domov, kjer ni nobene okužbe, a veliko število umrlih oskrbovancev. "Trdim, da je vsak, ki je potreboval bolnišnično zdravljenje, to tudi dobil. Vsak, ki je okužen, ne predstavlja takoj bolnika za covidom-19, večji delež tudi oskrbovancev je asimptomatskih, v majhnem delu se bolezen razvije tako, da je potrebno bolnišnično zdravljenje ali tudi intenzivna terapija s podporo dihanju. Skrajno nekorektno ali politikantsko je govorjenje o drugorazrednih državljanih v domovih za starejše, to ne drži. To vam lahko zagotovi vsak zdravnik ali medicinska sestra, ki je delala na tem področju," je pojasnil Gantar.

Iz DSO Ljutomer naj bi premestili 40 okuženih na Ptuj

40 obolelih iz DSO Ljutomer naj bi premestili v ptujsko bolnišnico


Eno večjih žarišč koronavirusa v državi je DSO Ljutomer

V Ljutomeru doslej zabeležili devet smrti zaradi koronavirusa


»O tem odloča stroka in ne politika«

Kot je pojasnil, je bil vključen epidemiolog, koordinatorji s primarnega ali sekundarnega nivoja, vključevali so tudi druge zdravstvene kadre v treh primerih, kjer je bilo največ okuženih. "V Metliki so v veliki meri omilili težave, v Šmarjah še vedno rešujemo problem. Ko sem poskušal prepričati ljudi, se mi je stroka uprla, ker je to strokovno nesprejemljivo, imeli smo rezervirane postelje v bolnišnicah. Odločili smo se, da bodo na pomoč poslali še dodatne medicinske sestre, ne pa selitev vseh okuženih, to bi za marsikoga pomenilo žalosten konec, to je stališče stroke, ne pa politike," je še pojasnil minister.

Ostro nad vodenje ljutomerskega doma starejših občanov

"Povsem specifičen pa je primer Ljutomera. Ob izbruhu težav smo dobili informacije, da se ne upoštevajo navodila, imamo ljudi, ki so pripravljeni to tudi javno povedati. Do izbruha epidemije so imeli obiske, nudili so malice tudi svojim občanom v tem domu in samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo prišlo do izbruha. Na drugi strani pa imamo pisno vrsto pričanj, včeraj sem govoril s strokovnim direktorjem in direktorjem bolnišnice Murska Sobota, da se z načinom dela in direktorjem tam ne da delati. Ljudje nočejo sodelovati. To ni problem zdravstva, lahko pa služi kot krasen primer, kako država nič ne naredi," je bil oster minister Gantar glede razmer v ljutomerskem domu starejših občanov ter dodal: "Ljutomer je bil napaka v štartu, pa ne napaka iz naše strani in napaka tudi v nadaljevanju, kjer se je pomoč zavračala in so se predstavljale rešitve, ki nimajo s stroko, znanjem in upoštevanjem ljudi, ki so hoteli pomagati, prav ničesar skupnega. Da bomo uspeli narediti tam red, ker ga bo treba, s silo ali brez nje, ker se očitno razumno tam ne da pogovarjati, smo zagotovili, da bodo določeno število bolnikov preselili v bolnišnico Ptuj, ker enostavno tako več ne gre naprej".

Zadevo preučujejo

Državna sekretarka na ministrstvu za delo Mateja Ribič pa je povedala, da sta ravno danes v Ljutomeru dva predstavnika ministrstva, da se pogovorijo s koordinatorji zdravstvenih domov o nadaljnjem ukrepanju. "Veliko je bilo govoric, a na podlagi govoric je težko ukrepati, določeni ljudje so se zdaj pripravljeni pod to podpisati in takrat lahko ministrstvo ukrepa," je povedala in dodala, da zadevo preučujejo.

Na izjavo ministra se se odzvali tudi direktor DSO Ljutomer, mag. Tomislav Nemec in zaposleni DSO Ljutomer. Izjavo direktorja in odprto pismo zaposlenih najdete v povezanih člankih spodaj.

Tomislav Nemec se je odzval na besede ministra

Tomislav Nemec: Namesto pomoči, smo bili deležni nenehnih kritik in širjenja neresnic


DSO Ljutomer

Zaposleni DSO Ljutomer ministru: Če bi nam prisluhnili prej, bi bile številke obolelih v našem domu bistveno nižje




Več v Gospodarstvo