Minister Gantar: Razmere v domu v Ljutomeru se morajo urediti!

V DSO Ljutomer poteka strokovni nadzor in zdravstvena inšpekcija, zaenkrat pa premeščanje okuženih oskrbovancev ne bo potrebno

Prlekija-on.net, četrtek, 23. april 2020 ob 18:411
Minister Gantar je obiskal Ljutomer, foto: Twitter Tomaž Gantar

Minister Gantar je obiskal Ljutomer, foto: Twitter Tomaž Gantar

Minister za zdravje Tomaž Gantar se je v četrtek mudil v Ormožu, Murski Soboti in Ljutomeru, kjer je iskal rešitev za Dom starejših občanov Ljutomer. Minister Gantar je v četrtek na svojem Twitter računu zapisal, da "kjer je volja, je tudi pot. Tudi za DSO Ljutomer se bo našla. Obiskal sem dom v Rakičanu, kjer imajo čisto drugačno, pozitivno izkušnjo. Roko sta ponudili 2 bolnišnici in mnogi drugi. Razmere v domu v Ljutomeru se morajo urediti!" Zapisal je tudi, da v Ljutomeru zaenkrat premeščanje okuženih oskrbovancev ne bo potrebno. "Moje zahteve glede zdravstvene oskrbe in nege so bile zelo jasne. Zdaj je na vodstvu DSO, da naredi, vse kar mora in zaustavi širjenje okužbe ter bolezni."

DSO Ljutomer

Minister na terenu išče rešitve za DSO Ljutomer, kjer so v sredo zabeležili štiri ozdravitve


V domu tudi nadzor zdravstvene inšpekcije

Kot je znano, se je v tem tednu zapletalo s selitvijo asimptomatskih obolelih iz doma. Sprva so jih nameravali preseliti v bolnišnico na Ptuj, a je prišlo do zapletov pri zaposlenih bolnišnice in pri lokalni skupnosti, nato se je kot rešitev omenjala tudi Psihiatrična bolnišnica Ormož, a še v sredo ni bilo nič konkretno dorečeno, sedaj pa je znano, da jih ne bodo premeščali. Gantar je v četrtek po navedbah časnika Dnevnik v domu odredil strokovni nadzor, minister za delo Janez Cigler Kralj pa je dejal, da poteka tudi nadzor zdravstvene inšpekcije.

Kot navaja STA, so v murskosoboški bolnišnici medtem pojasnili zaplete, o katerih je govoril Gantar, ko je kritiziral vodstvo ljutomerskega doma in med drugim dejal, da zdravstvene ekipe, ki so tam že sodelovale pri pomoči, ne želijo več sodelovati. Kot je dejal strokovni direktor bolnišnice Daniel Grabar, so ob ugotovitvi, da ljutomerski primer izstopa tudi po številu okuženih, sprejeli svetovalno vlogo. Razmere v domu se po njegovih besedah izboljšujejo, zagotovljenih je več delavcev, postavljeni so ustrezni ukrepi, še poroča STA.

Cigler Kralj je sicer na današnji dopoldanski novinarski konferenci glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19, na vprašanje, ali bo zamenjal direktorja doma mag. Tomislava Nemca, na katerega leti več očitkov, odgovoril, da "nikoli ne bo ravnal na podlagi mnenja ulice, govoric ali anonimk". Ob tem je poudaril, da je v tej konkretni zadevi potrebno upoštevati obe plati zgodbe, saj sta obe upoštevanja vredni in imata svojo težo. "V zvezi s tem obstajajo tudi pravila, predpisi in nivo odgovornosti. Obveščen sem, da je v domu starejših socialna inšpekcija, ki opravlja preiskavo. Šele na podlagi analiz lahko sprejmem odločitev, kako naprej," je ob tem še povedal Cigler Kralj.

Direktor DSO bo naredil vse, da bo zdravstvena stroka imela vse potrebne vire

Po sestanku je izjavo podal tudi direktor DSO Ljutomer, mag. Tomislav Nemec, ki je vesel, da si je minister za zdravje vzel čas in obiskal dom, da mu je lahko predstavil njihov pogled in težave s katerimi se srečujejo pri svojem delu ter da bo kot direktor naredil vse, da bo ta zdravstvena stroka, ki bo delala v domu, imela tako kot doslej vse potrebne vire, da lahko zajezi širjenje okužbe z virusom.

Današnji obisk ministra v DSO Ljutomer

Direktor DSO bo naredil vse, da bo zdravstvena stroka imela vse potrebne vire, da lahko zajezi širjenje okužbe




Več v Gospodarstvo