Število okuženih stanovalcev v DSO Ljutomer je manjše, danes 39

Stanovalce iz Bioterm postopoma selijo nazaj v DSO v Ljutomer. Upajo, da se bo trend normalizacije razmer v njihovem domu nadaljeval tudi v prihodnjih dneh

Prlekija-on.net, sobota, 25. april 2020 ob 13:401
DSO Ljutomer

DSO Ljutomer

V DSO Ljutomer se še vedno bojujejo z virusom SARS-Cov-2, kljub temu je vzpodbudno, da število okuženih pada, tako je danes v domu na SARS-CoV-2 pozitivnih 39 stanovalcev.

Stanovalce iz Bioterm postopoma selijo nazaj v DSO v Ljutomer. Upajo, da se bo trend normalizacije razmer v njihovem domu nadaljeval tudi v prihodnjih dneh. Stanovalci doma so že daljše obdobje izolirani v svojih sobah, nimajo obiskov svojcev in prostovoljcev, ne morejo se srečevati med seboj. Tudi zaposlenih DSO LJutomer, ki stanovalce poznajo in so jim prej lahko izpolnili marsikatero željo, je sedaj bistveno manj. Kljub temu v domu pravijo, da so stanovalci razumevajoči in potrpežljivi. Prizadevajo si, da bi bilo njihovo življenje v izolaciji čim bolj znosno, zato jih v okviru možnosti v skladu z varnostnimi pravili in navodili zdravstvene stroke obiskuje fizioterapevtka, socialna delavka in tudi direktor doma, ki jih je obiskal tudi danes. Stanovalci so vseh obiskov veseli, direktorja so seznanili s svojimi osebnimi željami, veseli so bili tudi informacije, da se epidemija v domu umirja. 

Iz ZD Ljutomer so že 23. marca DSO Ljutomer kot prvi priskočili na pomoč s svojim kadrom

ZD Ljutomer izvaja številne aktivnosti v pomoč DSO Ljutomer ob pojavu okužbe Covid-19


Pomoč prostovoljcev

V domu se zavedajo njihovih potreb po socialnih stikih, zato so se dogovorili, da stanovalce obiskuje Urška Kunčič, diplomantka socialne gerontologije AME, ki beleži njihove želje, predvsem pa jih vzpodbuja, se z njimi pogovarja in po želji vzpostavi tudi video ali telefonski stik s svojci. Njihovi prošnji za pomoč prostovoljca / prostovoljke z ustreznimi izkušnjami in znanji, ki bi lahko pomagal pri psihosocialni oskrbi stanovalcev se je odzvala Mateja Vavtar, organizatorka socialne mreže iz Murske Sobote, ki se preko telefona pogovarja s stanovalci, ki si to želijo. Ko bodo razmere dopuščale pa je pripravljena stanovalce tudi obiskovati.

Vsi stanovalci imajo v sobah nameščene sodobne smart TV, poleg rednih obrokov jim postrežejo tudi s kavo, čajem, drugimi napitki in piškoti.

Skupno število ljudi, pri katerih so do sedaj v Sloveniji potrdili okužbo s koronavirusom znaša 1.388

V petek 15 potrjenih okužb, ena oseba je umrla



Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo