Babilon

Vse malenkosti, ki so vas do sedaj motile, lahko postanejo dejanski problemi. Ne ozirajte se na to. Saj ni važno, če ne bo enkrat po vašem. Če ne boste vi zmagali v besedni bitki. Vsak ima svojo resnico. Resnica nikoli ni takšna, kot jo poznate samo vi.

Svetlana Oletič, nedelja, 26. april 2020 ob 08:48
Vsak ima svojo resnico. Resnica nikoli ni takšna, kot jo poznate samo vi.

Vsak ima svojo resnico. Resnica nikoli ni takšna, kot jo poznate samo vi.

Besedo Babilon smo slišali vsi. Ne spomnimo pa se, kaj to natančno pomeni. Vemo, da je nekakšno zgodovinsko mesto. Točno tako. Babilon je bilo najpomembnejše kraljestvo v antični Mezopotamiji od 18-6. st.pr.n.št. Mesto je bilo zgrajeno na obrežju reke Evfrat. Zaradi desetletij vojskovanj in nenehnih prepirov je bil Babilon skoraj povsem zapuščen že 275 pr. n. št.

Prebrala sem knjigo »Babilon«, ki jo je napisala Yasmina Reza in vam povem zgodbo.

Zgodba je kratka. V bloku živijo starejši izobraženi ljudje (zdaj bi jim rekli ogrožena skupina), ki se občasno srečujejo, včasih skupaj nekaj pojejo in spijejo. Med tem pa se malo zafrkavajo in se pogovarjajo o tem in onem. Nič posebnega, nič nenavadnega. Dokler po enem takšnih večerov moški ne zadavi svoje partnerice... In potem pride o tem povedat sosedom. Razlog je banalen ali karseda bizaren.. Ona je uživala piščančje meso samo tistih piščancev, o poreklu katerih je bila prepričana. Pomembno se ji je zdelo, da so se piščanci prej prosto gibali, posedali po vejah in bili srečni. Koliko so pač lahko srečni piščanci. On pa je v enem pogovoru to omenil in seveda je dodal še sočne podrobnosti, da bi bilo bolj zabavno. Doma zanetita prepir. Pove ji, da mu je čisto vseeno za te piščance, jedel je bio piščance samo, ker so se mu zdeli boljšega okusa. Ker je jezna in ga z njegovim ljubim mačkom napodi iz sobe, maček pa se na to ne ozira, ga brcne z nogo. Mačka. Njen mož reagira tako, da jo začne dušiti. Potem presenečen obsedi, zdi se mu, da se pretvarja. Ampak ne. Ima na široko odprte oči, ki se več nikoli ne bodo zaprle same.

A res, da se bodo nekaterim življenja tudi v tem času končala tako? Da mož enostavno ne bo več prenesel ženskega čvekanja in ker so gostilne zaprte, se jo bo odločil utišati na svoj način? Ali bosta eden ali drugi dala vlogo za ločitev? Odvetniki za ločitve so sedaj zelo iskani, zanimanje za njih se je povečalo kar dvakrat. Kaj pa nam svetujejo strokovnjaki ? Ne prenaglite se, v teh časih je težko sprejemati odločitve.

Saj je res, oni vse vedo, ti naši strokovnjaki. V tej knjigi je ženska, ki je jedla samo bio piščance, imela svojo psihoterapevtsko ordinacijo.
»Če nimaš nikogar, je tako, kot bi ne imel niti samega sebe. Če te ima kdo rad, ti s tem podeljuje nekakšno dokazilo o tvojem obstoju (ali pa o tvoji enkratnosti). Če pa se počutiš samega, ne moreš preživeti brez drobnih utvar o lastni samopotrditvi v družbi.« Yasmina Reza »Babilon«

Se pravi, če se ne počutiš ljubljenega, iščeš svojo identiteto in samopotrditev. Tisti, ki so toliko na fb, instagramu ne iščejo tam ravno tega, potrditve? Saj smo tam skoraj vsi, eni bolj aktivni, drugi manj. Tisti, ki so zelo aktivni, po tej logiki niso dovolj ljubljeni, ali imajo vgrajen ta gen, ker se morajo vseskozi dokazovati...V tem času karantene bi se naj to izražalo še bolj...

»Ne ubija le virus, mnogo bolj ubijajo besede, izrečene brez sočutja, izgovorjene duševno krhkim, hitro zlomljivim« je izrekel dr. Karel Gržan, pater za revijo »Ona«.

»Splošno je znano, da je med prazniki precej več zakonskih kriz kot sicer. K sedanji situaciji je treba prišteti še stisko ob negotovosti ekonomske stabilnosti, finančne varnosti. Ob občutkih ujetosti, nemoči se lahko razvije depresija, pri posameznikih se pojavijo samomorilske ideje. Ne smemo pozabiti, da se samomorilnost pogosto rodi iz izpostavljenosti hudemu stresu, zaradi česar možgani delujejo na spremenjen način in posledično svoje situacije ne vidimo v realni luči.

Neredko vidimo, da bližina ogroža krhko dinamiko med partnerjema ali v družini. To se kaže med počitnicami, na izletih ter v situacijah izolacije in karantene. Izolacija ne more roditi ljubezni, lahko le ponudi priložnost, da ljubezen in navezanost izživimo. Izolacija je vsekakor dober test empatije, čustvene inteligence, spolnega zanimanja za partnerja.« je povedal Dr. Robert Oravecz, specialist psihiater in psihoterapevt, v svojem intervjuju.

Na srečo moj mož dela cele dneve, zato se ne utegneva prepirati. Nisem pa imuna glede tega. Skregala sem se s starejšimi otroki in to kar resno. Razlog je tako bizaren, da niti ni omembe vreden. Gospodinjska opravila... Ampak boli.

Preveč časa smo skupaj. Kar predolgo je že traja ta karantena. Nekaterim pač popustijo živce. Nekatere bo dobesedno ubila. Zatrla njihov jaz, zatrla njihovo svobodo.

Vse malenkosti, ki so vas do sedaj motile, lahko postanejo dejanski problemi. Ne ozirajte se na to. Saj ni važno, če ne bo enkrat po vašem. Če ne boste vi zmagali v besedni bitki. Vsak ima svojo resnico. Resnica nikoli ni takšna, kot jo poznate samo vi. Vaš mož ima svojo resnico, vaši otroci natančno tako. Zavedati se moramo, da smo vsi na isti ladji in vsi bi radi pristali na kopnem...Se pravi vsi se nekako trudimo ali prizadevamo za to. Mogoče eni več, drugi manj. Nikakor pa nočemo, da bi naše družinsko zavetje postalo tako, kot na koncu Babilon - zapuščeno in opustošeno.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.


Več v Kolumne in komentarji

Svetovni dan oživljanja na Grlavi

Minil je svetovni dan oživljanja!

četrtek, 27. oktober 2022 ob 13:05
Miha Deželak nam je prinesel nagrado

Miha Deželak nam je prinesel nagrado

nedelja, 1. avgust 2021 ob 08:47