Taktične vojaške vaje Preskok 20 tudi na območju občine Ljutomer

Slovenska vojska bo zemljišča za potrebe vaje uporabljala za usposabljanje manjših enot (med 30 in 100 vojakov), načeloma ne bo uporabljala vadbenega streliva in artificij, ki bi povzročale hrup, oziroma jih bo uporabljala izjemoma

Prlekija-on.net, četrtek, 14. maj 2020 ob 21:48
Med 11. majem in 19. junijem na širšem območju Republike Slovenije potekajo taktične vaje Preskok 20

Med 11. majem in 19. junijem na širšem območju Republike Slovenije potekajo taktične vaje Preskok 20

Med 11. majem in 19. junijem na širšem območju Republike Slovenije potekajo taktične vaje Preskok 20, kjer se pripadniki poveljstev in enot Slovenske vojske urijo ob ustrezni logistični, zdravstveni in letalski podpori. Vaje bodo potekale pretežno zunaj vadišč Slovenske vojske, in sicer tam, kjer se bo s tem strinjala skupnost. Na vaji bo sodelovalo do 2.500 vojakov, vaje pa bodo potekale tudi v sodelovanju in koordinaciji s Civilno zaščito in Policijo.

Vaje bodo potekale tudi na območju občine Ljutomer. V četrtek, 14. maja, je županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba s predstavnikom Slovenske vojske mag. Robertom Kohkom podpisala Skupno izjavo o podpori vojaškim vajam na območju občine Ljutomer. Občina Ljutomer s podpisom te izjave zagotavlja podporo Slovenski vojski pri izvajanju vojaških vaj, ob tem pa soglaša, da se po predhodnem soglasju lahko občinska zemljišča uporabljajo za vojaške vaje.

Načeloma se ne bo uporabljalo vadbenega streliva

Občina s podpisom te izjave zagotavlja podporo Slovenski vojski pri izvajanju vojaških vaj in soglaša, da se lahko, po predhodnem soglasju občine in skladno s posebnim dogovorom, za potrebe vaj uporabljajo občinska zemljišča, skladno s predpisi, ter da bo nudila potrebno podporo pri obveščanju občanov. Z izjavo se seznanja občino o možnosti vpoklica privatnih zemljišč za vajo Preskok 20, ki bo izvedeno na podlagi predhodnega soglasja lastnikov zemljišča.

Slovenska vojska bo zemljišča za potrebe vaje uporabljala za usposabljanje manjših enot (med 30 in 100 vojakov), načeloma ne bo uporabljala vadbenega streliva in artificij, ki bi povzročale hrup, oziroma jih bo uporabljala izjemoma, o čemer bo občina predhodno in pravočasno obveščena. Na zemljiščih ne bo izvajala nobenih zemeljskih del ali drugih posegov v okolje, pri svojih aktivnostih pa bo uporabljala najvišje ekološke standarde, lahko med drugim zasledimo iz vsebine izjave, ki jo v celoti lahko preberete tukaj.

V primeru težav v lokalnem okolju, povezanih z izvedbo vaje je odprta tudi stalno dosegljiva telefonska številka 01-759-62-62, v podporo občini, lokalnim skupnostim ali prebivalcem.



Več v Gospodarstvo