16. Grossmannov festival vabi v Prlekijo s fantastičnimi filmi in vinom

V idilični prleški pokrajini vas pričakuje kar osem dni festivalskega dogajanja, in sicer od 10. do 12. julija v Ormožu in od 14. do 18. julija v Ljutomeru

Prlekija-on.net, torek, 16. junij 2020 ob 20:19
Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

Še slab mesec dni nas loči od ponovnega praznika fantastičnega filma in vina - 16. Grossmannov festival letos ponovno vabi vse ljubitelje fantastike, grozljivk, kriminalk, trilerjev, komedij in glasbenih dokumentarcev v idilično prleško pokrajino, kjer vas pričakuje kar osem dni festivalskega dogajanja, in sicer od 10. do 12. julija v Ormožu in od 14. do 18. julija v Ljutomeru.

V Ormožu se bo filmski program odvijal na treh prizoriščih, poleg kino dvorane Doma kulture tudi na čudoviti lokaciji ormoškega gradu, kjer bodo projekcije potekale na prostem in v klubu Unterhund. Tudi ljutomersko dogajanje bo potekalo na treh že dobro znanih prizoriščih - v kino dvorani Doma kulture ter na prostem v okrilju Glavnega trga in atrija Mestne hiše.

Najboljši filmi iz aktualne produkcije

Ponovno vas bodo razvajali z najboljšimi filmi iz aktualne produkcije, ki bodo prikazani tako v sklopu tekmovalnih programov - Hudi maček za najboljši celovečerec, Slakov hudi maček za najboljši kratki film, Melies d'argent za najboljši evropski fantastični kratki film (ki ga podeljuje Méliès International Festivals Federation, mednarodna zveza festivalov fantastičnega filma) in Hrupni maček za najboljši glasbeni dokumentarec -, kot tudi v posebnem izboru aktualnih filmskih presežkov izven tekmovalnega programa, kot po navadi pa se bomo spomnili tudi pomembnih starejših klasik in žanrskih mejnikov.

V letošnjem izboru žanrskih filmskih poslastic z vsega sveta vas med drugim pričakujejo psihološka grozljivka KOČA, angleško govoreči prvenec avstrijskega režiserskega dvojca Severin Fiala & Veronika Franz, nova kriminalka PRVA LJUBEZEN kultnega japonskega režiserja Takashija Miikeja, šokantna vojna drama OBARVANA PTICA, ki jo je češki režiser Václav Marhoul posnel po kontroverznem romanu Jerzyja Kosinskega, španski črnohumorni fantastični triler PREDNOSTI POTOVANJA Z VLAKOM režiserja Aritza Morena, presunljivi ameriški grozljivi triler 1BR režiserja Davida Marmorja, nova akcijska ekstravaganca iz ugandskega Wakaliwooda NORI SVETrežiserja IGG Nabwane, argentinska postapokaliptična grozljivka STRUPEN SEM režiserja Pabla Parésa, prvi venezuelski zombi filmINFEKCIJA režiserja Flavia Pedote, prva panamska grozljivka RDEČI VRAG režiserke Sol Moreno, omnibus grozljivk DEATHCEMBER, ki bo predstavil kratke filme 26 režiserjev z vsega sveta, ameriška psihedelična grozljivka BLAŽENOST režiserja Joeja Begosa in vizualno razkošna ruska znanstvenofantastična uspešnica KOMA režiserja Nikite Argunova.

Med domačimi filmi izpostavljamo kar dve novi kriminalki, in sicer politični triler VSI PROTI VSEM režiserja Andreja Košaka in urbani noir KORPORACIJA režiserja Mateja Nahtigala, s posebno projekcijo pa se bomo spomnili briljantne črne komedije OPERACIJA CARTIER, ki jo je leta 1991 po kultnem romanu Drobtinice Mihe Mazzinija posnel režiser Miran Zupanič.

S posebno projekcijo na prostem bomo obeležili tudi štirideseto obletnico kultne komedije KDO NEKI TAM POJE režiserja Slobodana Šijana, ki bo prikazana v posebni digitalno restavrirani različici.

Med glasbenimi dokumentarci izpostavljamo WHERE DOES A BODY END? režiserja Marca Porsie, ki se poglobi v ustvarjanje newyorških bogov noisa Swans, film o legendarni beograjski zasedbi ELEKTRIČNI ORGAZAM ZA LJUDE BUDUĆNOSTI režiserke Marije Vukić, portret ikoničnega pevca puljskih punkerjev KUD Idijotov TUSTA režiserja Andreja Korovljeva, šokantni prikaz življenja vodje ameriške šok rok skupine The Mentors EL DUCE TAPES režiserjev Ryana Sextona, Davida Lawrencea in Rodneya Ascherja ter BURE BARETArežiserjev Roberta Bubala, Maria Vukadina in Renata Tonkovića, v katerem se od blizu predstavi hrvaški rock poet Goran Bare.

V sklopu vinskega programa bo ponovno potekal tekmovalni program Vinski šampion Hudi maček za najboljše vino. Letos se bo za ta prestižni naslov s svojimi fantastičnimi vini potegovalo pet vinarjev.

Za letošnjo grafično podobo je ponovno poskrbel srbski ilustrator in stripovski avtor Ivica Stevanović.

Letos Zombi mimohod (Zombie Drive-by)

Na voljo bo tudi pester spremljevalni program, v katerem izpostavljamo Zombi mimohod (Zombie Drive-by), ki bo letos zaradi protikoronskih ukrepov potekal namesto Zombi parade. V sodelovanju s Citroën klubom Slovenije bo povorka potekala na kolesih, saj se bodo zombiji popeljali v posebej preurejenih avtomobilih z odprtimi strehami.

Poleg tradicionalne filmske Male delavnice groze vas letos vabijo tudi v scenaristično delavnico, ki jo bo vodil priznani scenarist in pisatelj Miha Mazzini, v delavnico izdelave mask z mojstrico maske Matejo Naberšnik, kritiško delavnico Ostrenje pogleda pod vodstvom Maje Krajnc in Roberta Kureta in posebno delavnico okrasitve vozil za Zombi mimovoz pod vodstvom likovne pedagoginje Petje Kolenko.

Kot ponavadi bo v Ljutomeru za obiskovalce na voljo tudi brezplačno kampiranje.

Vse to in še več vas pričakuje na letošnji 16. ediciji Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina. Za več informacij obiščite spletno stran, kjer bodo dnevno objavljali novosti in obvestila, kmalu pa bo objavljen tudi celotni letošnji program.

Vabljeni v fantastično Prlekijo!

Grossmannov festival



Več v Glasba in film