Literarni večer z Markom Radmilovičem v Knjižnici Ormož

Obiskovalci so prisluhnili zanimivemu pogovoru z Beletrininm trubadurjem, Markom Radmilovičem, avtorjem kriminalnega romana Kolesar

Prlekija-on.net, nedelja, 21. junij 2020 ob 11:54
Marko Radmilovič v ormoški knjižnici

Marko Radmilovič v ormoški knjižnici

Po dolgem premoru je Knjižnica Ormož ponovno gostila pomembnega literata. V četrtek, 18. junija, so obiskovalci prisluhnili zanimivemu pogovoru z Beletrininm trubadurjem, Markom Radmilovičem, avtorjem kriminalnega romana Kolesar, ki je izšel v letošnjem letu pri založbi Beletrina.

V Knjižnico Ormož se je namenil v sklopu projekta Beletrinini trubadurji, ki bodo v času poletja potovali po Sloveniji in se srečevali z bralci. S seboj je pripeljal še Beletrinino knjigarno, kjer so si obiskovalci lahko izbrali knjige po posebno ugodnih cenah.

Marko Radmilovič je pisec satiričnih glos Zapisi iz močvirja, ki jih lahko slišimo vsak torek na Valu 202. Njegovi karierni začetki segajo v osemdeseta leta, ko se je kot novinar uveljavil v Dokumentarno-feljtonskem uredništvu Prvega programa Radia Slovenija. Skupaj s svojim bratom Samom je ustanovil podjetje Kino Svečina, kjer je izšlo več kot sto filmov. Na Valu 202 se je po razpadu oddaje Stergo Ergo, v kateri je sodeloval z Markom Zorkom in Mirjam Možgan, zavzel za nadaljevanje predvajanja satiričnih zgodb in se podal v samostojno vodenje nove oddaje Zapisi iz močvirja, za katero je v letu 2014 prejel Ježkovo nagrado. Živi v svojem rojstnem kraju Svečina v občini Kungota.

V pogovoru z njim, ki ga je vodila bibliotekarka Marijana Korotaj smo izvedeli, kaj ga je navdušilo nad delom novinarja ter pisanja satiričnih glos, s katerimi zabava poslušalce na Valu 202. Sam zase pravi, da ni pisatelj, vendar njegov romaneskni prvenec Kolesar kaže prav nasprotno. Radmilovič se je kot ljubiteljski zgodovinar, pisanja Kolesarja lotil zelo nazorno. V romanu je namreč zasnoval zgodbo o srednješolskem učitelju zgodovine, ki si želi izgubiti odvečne kilograme s kolesarjenjem. Hkrati pa je vnesel še lik resnične zgodovinske osebe, Janeza Godca, ki se je v slovenski zgodovini zapisal kot vojni heroj v času 2. svetovne vojne. Nehote se je njegov roman odvil v kriminalko, čeprav to ni bil njegov prvotni namen. Nenadna smrt starejšega občana se sprevrže v raziskovanje kriminalnega dejanja, v katero se vplete lik kolesarja. 

Avtor nam je razkril še marsikatero skrivnost tako o svojem romanu, ki že navdušuje mnoge bralce, prav tako o snemanju dokumentarnih filmov kot tudi mnogih drugih področjih svojega bivanja.

Jana Petek,
Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje