Člani in članice PVD Sever za Pomurje so na kolesih obiskali spominska obeležja osamosvojitvene vojne

Ob povratku so prisostvovali odkritju spominskega obeležja na lovskem zavetišču v Radoslavcih

Branko Košti, nedelja, 5. julij 2020 ob 14:54
Kolesarjenje do spominskih obeležij

Kolesarjenje do spominskih obeležij

Policijsko veteransko društvo Sever za Pomurje je prostovoljno, nepridobitno, samostojno, domoljubno združenje vseh udeleženk in udeležencev vojne za Slovenijo, ki so kot pripadniki Organov za notranje zadeve sodelovali pri aktivnostih za zaščito demokratičnih procesov v Sloveniji ali pa so bili s svojimi aktivnostmi neposredno vključeni v vojno za osamosvojitev Republike Slovenje. Med temeljnimi dejavnostmi društva so tudi ohranjanje spomina na dogodke med in po vojni za osamosvojitev, druženje in rekreacija.

Te tri dejavnosti so združili v soboto, 4. julija, ko so se na pobudo in pod vodstvom Marije Rantaša, odločili prekolesariti vse štiri občine na območju UE Ljutomer in obiskati spominska obeležja, katera obeležujejo pomembne dogodke pred in med osamosvojitveno vojno.

Odkritje spominske plošče v Radoslavcih

Odkrili spominsko obeležje na lovskem zavetišču LD Mala Nedelja v Radoslavcih


Zgodaj popoldne so se zbrali pri lovskem zavetišču LD Mala Nedelja v Radoslavcih, od koder so se podali na skoraj štirideset kilometrov dolgo pot, katera jih je skozi Cezanjevce popeljala do stavbe policijske postaje Ljutomer, v kateri so med vojno leta 1991 delovali postaja milice, teritorialna obramba, center za zveze in center za opazovanje in alarmiranje. S takratnimi aktivnostmi teh organov je udeležence seznanil Branko Kos.

Naslednji postanek kolesarjev je bil ob spominskem obeležju braniteljem slovenske samostojnosti na mejnem prehodu Razkrižje. O takratnih dogodkih na mejnem prehodu in okolici, sta kolesarjem pripovedovala sodelujoča v dogodkih, Venčeslav Lihtenvalner in Mladen Kosi.

Spominsko obeležje osamosvojitvene vojne je tudi na osnovni šoli Janeza Kuharja Razkrižje, v kateri je bila med vojno nastanjena posebna policijska enota. Pri tem obeležju sta kolesarje pozdravili predstavnica Občine Razkrižje Nataša Slavič in učiteljica OŠ Bojana Pergar Stolnik.

Krožno pot so udeleženci nadaljevali skozi Moto, Krapje, Banovce in Veržej, se za krajši čas ustavili v gostilni Zorko, ter skozi Borece, Logarovce in Gajševce, prikolesarili nazaj do lovskega zavetišča v Radoslavcih, kjer je bilo že vse nared za slovesno odkritje spominskega obeležja.



Več v Kultura in izobraževanje