Odkrili spominsko obeležje na lovskem zavetišču LD Mala Nedelja v Radoslavcih

V zavetišču je bil med osamosvojitveno vojno zbirni center za vojne ujetnike JLA

Branko Košti, nedelja, 5. julij 2020 ob 18:23
Odkritje spominske plošče v Radoslavcih

Odkritje spominske plošče v Radoslavcih

Policijsko veteransko društvo Sever za Pomurje, Lovska družina Mala Nedelja in Občina Ljutomer, so v soboto, 4. julija, pripravili slovesno odkritje spominskega obeležja na stavbi lovskega zavetišča LD Mala Nedelja v Radoslavcih. V zgradbi je bil namreč med osamosvojitveno vojno leta 1991 organiziran zbirni center za vojne ujetnike jugoslovanske ljudske armade. V centru, ustanovljen je bil 2. 7. 1991, vodila pa ga je Postaja milice Ljutomer, je bilo do odhoda domov zadržanih med 30 in 40 vojnih ujetnikov JLA in en podoficir.

Slovesnosti so se poleg domačinov, lovcev, vojnih in policijskih veteranov, udeležili tudi podžupan Občine Ljutomer Niko Miholič, predsednik PVD Sever za Pomurje Drago Ribaš, podpredsednik tega združenja Janez Vencelj, predsednik pododbora Ljutomer Franc Flegerič in predsednik KS Radoslavci Janez Rudolf.

Kolesarjenje do spominskih obeležij

Člani in članice PVD Sever za Pomurje so na kolesih obiskali spominska obeležja osamosvojitvene vojne


Poseben slovesni pridih prireditvi so dodali člani kvarteta saksofonov orkestra slovenske policije, del kulturnega programa pa sta izvedli recitatorka in avtorica številnih pesmi Milica Zmazek ter mlada glasbenica in pevka Kaja Hanžel iz KD Anton Krempl Mala Nedelja.

V imenu Občine Ljutomer je zbrane nagovoril podžupan Niko Miholič, slavnostni govornik je bil predsednik PVD Sever za Pomurje Drago Ribaš. V svojem govoru je opisal razmere v Jugoslaviji po Titovi smrti, gospodarsko krizo, pojav nacionalizmov, ko SFRJ »praktično ni več obstajala, združeval jo je samo še skupen denar, JLA in športniki«. Povzel je dogodke po zmagi Demosa na volitvah leta 1990, pritiske JLA glede hrambe orožja v skladiščih JLA, kar je pripeljalo do razmišljanja in tudi delovanja v smeri ustanovitve NZ in pozneje slovenske vojske. Posebej je poudaril human odnos pripadnikov TO, policije in tudi slovenskih državljanov do zajetih vojakov JLA, ki je daleč presegal določila mednarodnih konvencij o vojnih ujetnikih. Seveda se ni mogel izogniti aktualnim razmeram, boju z nevidnim sovražnikom, covid-19, kakor tudi aktualnih političnih razmer, ko nas politika v času največje krize v državi po 2. svetovni vojni, ko bi morali biti najbolj enotni, deli na naše in vaše.

Spominsko obeležje na lovskem zavetišču v Radoslavcih so odkrili podžupan Občine Ljutomer Niko Miholič, predsednik PVD Sever za Pomurje Drago Ribaš, predsednik pododbora Ljutomer Franc Flegerič in predstavnik LD Mala Nedelja Emilijan Rudolf.



Več v Kultura in izobraževanje