Frodo S na Švedskem desetkrat štartal, štirikrat zmagal in postavil tri slovenske rekorde

Predstavili so uspehe ljutomerskega kasača Froda S, ki blesti na Švedskem. Tam ima deset štartov, od tega je štirikrat zmagal, dvakrat je bil drugi, enkrat tretji, dvakrat četrti in enkrat peti. V lasti ima tudi tri slovenske rekorde.

Prlekija-on.net, četrtek, 9. julij 2020 ob 21:00
Predstavitev uspehov ljutomerskega kasača Froda S

Predstavitev uspehov ljutomerskega kasača Froda S

V četrtek, 9. julija, je Kasaški klub Ljutomer na hipodromu v Ljutomeru, pripravil srečanje, kjer so predstavili uspehe ljutomerskih kasačev doma in v tujini. Ob tem so podrobneje predstavili uspehe ljutomerskega kasača z imenom Frodo S, rejca Branka Slana in lastnice Marjete Slana iz Bolehnečic, ki je 23. junija letos na znanem hipodromu Solvalla na Švedskem postavil nov slovenski rekord na kratko distanco 1:11,6, o čemer smo že poročali.

Vse zbrane je v uvodu pozdravil predsednik KK Ljutomer, mag. Janez Slavič, rezultate kasača pa sta predstavila Branko in Marko Slana.

Marko Slana in Frodo S, foto: Kasaška zveza Slovenije

Frodo S na Švedskem postavil nov slovenski rekord na kratko distanco


Frodo S na Švedskem tekmuje pod okriljem enega najboljših svetovnih trenerjev in voznikov

Frodo S je 4-letni ljutomerski kasač, značilne linije F ljutomerskega kasača, ki prihaja iz hleva Slanovih iz Bolehnečic in trenutno blesti na Švedskem. Pred odhodom na Švedsko je zmagoval v Sloveniji, na vajetih Branka in njegovega sina Marka, na Švedskem pa tekmuje pod okriljem enega najboljših svetovnih trenerjev in voznikov Björna Goopa. Goop je kot trener in voznik zmagal Elitloppet in švedska državna prvenstva, kot voznik pa je osvojil skoraj vse največje evropske dirke (trikrat Elitloppet, dvakrat Prix d'Amerique, trikrat Prix de France, Oslo Grand Prix, Copenhagen Cup, Gran Premio d'Europa...) ter vozil konje kot so Timoko, Face Time Bourbon, Readly Express, Conny Lobell, Oasis Bi, Sebastian K, Arch Madness, Vitruvio... Med letoma 2004 in 2015 je vsako leto osvojil »zlato čelado«, ki jo prejme voznik z največ zmagami v enem letu. Do danes je dosegel preko 7000 zmag, letno pa zbere preko tisoč štartov na Švedskem in preko 200 v Franciji, kjer je prav tako aktiven trener.

Kot triletnik sezono začel z zmago

Frodo S je že hitro pričel kazati svoj potencial, kot dvoletnik je v edini iztečeni dirki dosegel drugo mesto s časom 1.19,5. Kot triletnik je začel sezono z zmago in novim osebnim rekordom 1.16,6. Tekom sezone je dosegel še dve zmagi, za konec sezone pa je nanizal dva rezultata, ki sta vplivala na odločitev Slanovih, da ga pošljejo na Švedsko. To sta bila rezultata, drugo mesto na državnem prvenstvu za 3-letne kasače, kjer je bil za las ob zmago (2100m, 1.16,6) ter dirka v Italiji (Treviso), kjer je kljub zaostanku na štartu dosegel drugo mesto.

Dober mesec po tem so Froda S poslali na Švedsko k Goopu, kjer so priprave do prvega štarta potekale tri mesece. Do sedaj je Frodo S postavil dva absolutna slovenska rekorda: na kratko distanco (1640m, 1.11,6) in na srednjo distanco (2140m, 1.12,9) ter en generacijski rekord za 4-letne kasače na dolgo distanco (2500m, 1.15,6). V osmih štartih je za njim sedel Goop, po enkrat pa Johan Carl Jepson in Yann Jublot.

Frodo S ima do danes na Švedskem deset štartov, od tega je štirikrat zmagal, dvakrat je bil drugi, enkrat tretji, dvakrat četrti in enkrat peti, zaslužek pa v tem času znaša 26 tisoč evrov.

Frodo S produkt 40-letnega trdega dela

Branko Slana je ob tem povedal nekaj o reji kasačev in delu njegove družine povezane s kasaškim športom, saj so od kar pomni, že kot otroci, bili obiskovalci kasaških dirk. Že njegov praded je bil lastnik kasaških kobil, kar je nato njegov dedek opustil, a je nato njegov oče leta 1977 kupil prvo kasaško kobilo z imenom Fijosa II od Janka Slaviča z Grab. Kupili je niso z namenom tekmovanja, a so nato kmalu pričeli z resno vzrejo, tako da so danes v družini že 40 let neprekinjeno vpeti v kasaški šport. Leta 1983 se jim je skotila Fanta, prva potomka Fijose II, s katero je Branko tudi dosegel zmago, kobila je nastopala v prvenstvih Jugoslavije in Slovenije, dosegla pa je tudi skupno zmago krožne dirke Slovenije.

Ostale pomembne prelomnice v vzreji kasačev pri Slanovih so še: leta 1988 - nakup plemenske kobile Meghan Adonno iz ZDA, leta 1989 - prva potomka Fante, Fru Fru, ki je zmagala na državnem prvenstvu za 3-letne kasače, leta 1991 - Faun, ki so ga prodali v Srbijo, kjer je zmagal Dužijanco. Leta 1999 - nakup plemenskega žrebca Sierra Ranger v ZDA, v solastništvu z Jožekom Hojsom, leta 2001 - Fabian, prvi kasač iz njihovega hleva, ki izteče čas 1.15,0. Leta 2004 Fanta II, potomka Fru Fru in Sierra Rangerja zmaga državno prvenstvo za 4-letne kasače, leta 2020 pa Frodo S na Švedskem postavi tri slovenske rekorde. Kot je ob tem povedal Branko, je Frodo S končna slika vseh teh dogodkov, ki trajajo sedaj že 40 let. Ti rekordi pomenijo izreden ponos za njegovo družino, ob tem je zelo vesel, da se tudi njegovi potomci ukvarjajo s kasaškim športom in aktivno sodelujejo na dirkah ter kažejo interes, da bodo to tradicijo, upa, da še dolgo nadaljevali.

Ostali pri Slanovih vzrejeni konji, ki so dosegli odmevnejše rezultate na državnih prvenstvih in ostalih dirkah so še Finejša S, First Lady, Filly, Feničanka, Frick, Filly Ranger, Fijosa, Fijona, Menelik, Meadow Land... Skozi leta so kupili še tudi kobili Jane M in Lucijo I, vendar z njima niso dosegli željenih tekmovalnih in rejskih uspehov. Prav tako so, v solastništvu z Jožetom Vedenikom, kupili italijanskega plemenskega žrebca Artu di' Casei.

Optimistične napovedi strokovnjakov

Branko je ob tem še povedal, da je Frodo S prvi produkt umetnega osemenjevanja v njihovem hlevu, omenil je tudi, da je ta njihova F linija zelo temperamentna in trmasta, zato je tudi težko iz njih dobiti ves ta potencial, ki ga imajo ti kasači v sebi ter ukrotiti to moč in divjost. V družini so se zato odločili, da ga bodo dali v trening. Na srečo so imeli veze na Švedskem z Goopom, kjer so se nato tudi dogovorili in ga poslali tja. Tam je v začetku letošnjega leta že štartal na največjem švedskem stadionu v Stockholmu ter takoj zmagal. Zmago je nato še dvakrat ponovil. Marko je ob tem dodal, da je bilo mišljeno, da Frodo S na Švedskem ostane nekaj mesecev in se vrne dirkat v Slovenijo in Italijo. A je tam nizal vrhunske rezultate, v pol leta dosegel tri rekorde, kar Marko vidi tudi v delu s profesionalnim trenerjem, ki se ne more primerjati z delom pri nas. Ob tem upajo, da še ponovi uspehe in da bo na Švedskem dirkal še več let na takem nivoju. Kot je še povedal Marko, so napovedi strokovnjakov zelo optimistične, če bo kasač zdrav.

Vzreja kasačev pri nas v upadu

Prisoten je bil tudi župan Občine Sv. Jurij ob Ščavnici, Anton Slana, sicer Brankov brat, ki je povedal, da imajo v občini več uspešnih rejskih družin, že nekdaj se je v občini pisala zgodovina kasaštva po zaslugi družin Kreft in Štuhec, dandanes pa za to skrbijo Slanovi. Ob tem je povedal, da so na nedavno odprtem glampingu na Blagušu pri lokalu za srečo namestili tudi Frodojevo podkev, kar je obenem tudi zahvala tem rezultatom kasača in rejske družine iz njihove občine.

Spregovorila je tudi Mojca Nushol, podpredsednica rejske organizacije za kasače, kjer vodijo dve rejski knjigi, eno za slovenskega in eno za ljutomerskega kasača. A kot je dejala, so v zadnjih letih na žalost prešli iz nekje 200 skotitev žrebet na kritičnih 56, 57 žrebet letno, saj je reja draga in več ne zanima ljudi, ker je kasaški šport pri nas na žalost ljubiteljski. A kot je povedala, je reja pri nas tradicija, na katero bi morali biti ponosni, zato je pomembno, da se ta prenaša iz roda v rod.

Slanovi imajo sicer v hlevu trenutno štiri konje, od tega dva dvoletnika v treningu, ki naj bi štartala na dirkah ob koncu leta, Froso S pa zaenkrat ostaja na Švedskem, kjer upajo, da bo še več let nizal vrhunske rezultate.

Marko Slana in Frodo S, foto: Kasaška zveza Slovenije

Frodo S na Švedskem v treh nastopih trikrat zmagal




Več v Šport