Janša: Slovenija in Hrvaška sta se dogovorili za tesno sodelovanje na področju zajezitve širjenja koronavirusa

Srečanje premierjev Slovenije in Hrvaške je bilo namenjeno predvsem izmenjavi informacij o epidemiološki situaciji v obeh državah

Prlekija-on.net, petek, 10. julij 2020 ob 19:141
Slovenija in Hrvaška sta se dogovorili za tesno sodelovanje na področju zajezitve širjenja koronavirusa

Slovenija in Hrvaška sta se dogovorili za tesno sodelovanje na področju zajezitve širjenja koronavirusa

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes na Otočcu srečal s predsednikom Vlade Republike Hrvaške Andrejem Plenkovićem. Osrednja tema pogovorov obeh predsednikov vlad z delegacijama je bila povezana z bolj usklajenim bojem proti bolezni COVID-19 in o zajezitvi širitve koronavirusa. Na srečanju so bili prisotni tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje dr. Tina Bregant, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje dr. Milan Krek in direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik, dr. Aleš Rozman.

Gostince pozivajo, da dosledno spoštujejo priporočila NIJZ

Zdravstveni inšpektorji napovedujejo nadzor nad gostinskimi lokali


Srečanje namenjeno predvsem izmenjavi informacij o epidemiološki situaciji v obeh državah

Premier Janez Janša je v skupni izjavi za medije po srečanju dejal, da se zahvaljuje hrvaškemu kolegu za hiter odziv na vabilo, ki je prišlo s slovenske strani. "Uvodoma želim izkoristiti priložnost in predsedniku Plenkoviću čestitati za zmago na nedavnih volitvah in za to, da je Hrvaška vstopila v mehanizem za prevzem evra in da bomo tudi na Hrvaškem v kratkem lahko plačevali v evrski valuti," je uvodoma povedal Janša.

Nato je izpostavil, da je bilo današnje srečanje namenjeno predvsem izmenjavi informacij o epidemiološki situaciji v obeh državah in razpravi o ukrepih, ki so že bili sprejeti tako v Sloveniji kot na Hrvaškem in o ukrepih, ki še bodo sprejeti zato, da bo življenje potekalo kolikor toliko normalno tudi v času turistične sezone.

"Epidemiološki strokovnjaki obeh držav so že doslej sproti izmenjavali informacije, danes pa smo sprejeli dogovor o vsakodnevnih stikih, ker lahko v tej situaciji in tem času zgolj koordinirane akcije rodijo sadove," je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

Andrej Plenković in Janez Janša
Premier Janez Janša na srečanju s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem, foto: Kabinet predsednika vlade

Tudi Hrvaška pripravlja aplikacijo za sledenje okužbam

"Vesel sem konkretnih informacij o ukrepih, ki jih je Republika Hrvaška sprejela na zunanji meji Evropske unije, prav tako so nas hrvaški kolegi seznanili s tem, da tudi oni pripravljajo aplikacijo za sledenje okužbam, kar je eden ključnih momentov, ki lahko omogoči ljudem kolikor toliko normalno opravljanje delovnih obveznosti in tudi dopustov," je v nadaljevanju dejal predsednik vlade Janez Janša in dodal, da je ena dobrih vesti glede izmenjave podatkov ta, da imata obe državi podobne informacije in podobne izkušnje o tem, kaj je najbolj nevarno okolje za širjenje okužbe "in v to bazična turistična dejavnost ne spada."

Predsednik vlade Janez Janša je še dejal, da je bilo na današnjem srečanju dogovorjeno, da se bodo predstavniki slovenske in hrvaške vlade še srečali, če bo to potrebno, "predvsem pa me veseli dogovorjeno tesno sodelovanje epidemioloških strokovnjakov, ki so tisti, ki v Sloveniji predlagajo potrebne ukrepe."

O arbitraži niso govorili

Na vprašanje o tem, ali so sogovorniki danes spregovorili tudi o vprašanju izvršitve arbitražne odločbe, je premier Janez Janša dejal, da "teh tem nismo odpirali, ker so teme, ki lahko počakajo, in tiste, katere ne morejo, danes pa smo govorili o temah, ki ne morejo počakati."

Na vprašanje o delovanju nočnih lokalov in morebitni skupni aplikaciji za sledenje okužbam obeh držav, pa je premier Janez Janša dejal, da je, kar se nočnih lokalov tiče, tudi Slovenija "v rumenem, zato sta slovenska vlada in ministrstvo za zdravje tudi že sprejela vrsto ukrepov." "Tudi Hrvaška je sprejela nekatere podobne ukrepe, nekatere je najavila, vseeno pa upam, da bo kmalu celotna Evropa imela neko aplikacijo, ki jo potrebujemo, vse dokler ne bomo imeli cepiva ali zdravila za koronovirus," je zaključil predsednik slovenske vlade.

Eden od ukrepov je tudi mobilna aplikacija za obveščanje oseb o stikih z okuženimi z virusom SARS-CoV-2

Potrdili Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19. Kaj prinaša?




Več v Slovenija