Tega nikar ne zamudite: Komet Neowise na našem nebu viden s prostim očesom.

Komet Neowise pride le enkrat na 6.800 let, zato izkoristite te dni in si ga oglejte. Najlepše bo po predpostavkah strokovnjakov viden v dneh okoli mlaja 20. julija.

Prlekija-on.net, torek, 14. julij 2020 ob 08:226
Komet Neowise nad Ljutomerom

Komet Neowise nad Ljutomerom

V teh dneh je na našem nebu s prostim očesom viden komet Neowise (C/2020 F3 NEOWISE). Gre za enega najlepših in najsvetlejših kometov v zadnjih letih, saj smo nazadnje na nebu s prostim očesom tako lahko opazovali komet Hale-Bopp leta 1997. Komet Neowise pride le enkrat na 6.800 let, zato izkoristite te dni in si ga oglejte. Doslej je komet bil viden predvsem ob jutranjem svitu, odslej pa ga lahko opazujete tudi zvečer okoli 22. ure. Najlepše bo po predpostavkah strokovnjakov viden v dneh okoli mlaja 20. julija. Te dni je viden v smeri sever, severozahod nizko nad obzorjem, v naslednjih dneh pa bo viden vedno lepše in višje nad obzorjem.

Komet je 27. marca prvi odkril ameriški vesoljski teleskop NEOWISE. Komet se je 3. junija Soncu približal na 44 milijonov kilometrov in pri tem pričel izmetavati prah in pline, kar ustvarja značilni rep, od koder izvira tudi naše ime repatica. Mnogi kometi so tudi v preteklosti že obetali podobno predstavo na našem nebu, a srečanja s Soncem niso preživeli. Komet se nam bo najbolj približal 22. julija, ko bo od Zemlje oddaljen 103 milijone kilometrov in v tem času bo tudi najlepše viden, opazite pa ga lahko kakšno uro pred sončnim vzhodom ali malo po sončnem zahodu.

V naslednjih dneh se bo ob večerih vedno bolj dvigoval nad obzorje, nato pa se bo postopno spet bližal obzorju, zato so naslednji dnevi odlični za opazovanje, tudi s prostim očesom.

Spodaj je nekaj fotografij, ki so nastale nad Ljutomerom v ponedeljek, 13. julija, po 22. uri. Prve fotografije so brez filtrov, naslednje z različnimi filtri, za predstavo, kako komet izgleda. Zadnje štiri pa so posnete v torek, 14. julija, po 22. uri, ko je komet bil že precej višje viden, kot dan prej.

Lega kometa Neowise
Lega kometa Neowise okoli 22:30 v naslednjih dneh, vir: kvarkadabra.net


Več v Narava