Ponovno šele čez 6 tisoč let: Komet Neowise na našem nebu

Komet že bledi, zato še izkoristite te jasne dni, saj ga mi zagotovo ne bomo več videli. Človeštvo pa ga bo, če še bo takrat obstajalo, videlo ponovno šele čez kakšnih pet ali šest tisoč let.

Prlekija-on.net, torek, 28. julij 2020 ob 20:05
Komet Neowise nad slovensko Obalo

Komet Neowise nad slovensko Obalo

Letošnji julij smo na našem nebu lahko s prostim očesom opazovali komet Neowise (C/2020 F3 NEOWISE). Gre za enega najlepših in najsvetlejših kometov v zadnjih letih, saj smo nazadnje na nebu s prostim očesom tako lahko opazovali komet Hale-Bopp leta 1997. Komet se je prejšnji teden najbolj približal Zemlji - na 103 milijone kilometrov in takrat je bil tudi najlepše viden na našem nebu. To smo vam sporočili že v sredini julija, da tega nikar ne zamudite, saj ga mi zagotovo ne bomo več videli. Človeštvo pa ga bo, če še bo takrat obstajalo, videlo ponovno šele čez kakšnih pet ali šest tisoč let.

Komet lahko vidite v ozvezdju Velikega medveda oziroma pod Velikim vozom po 22. uri. S prostim očesom bo viden še do konca julija, nato pa najverjetneje več ne. Že v teh dneh je precej slabše viden in postaja vedno bolj zamegljen, saj se vztrajno oddaljuje od nas. Te dni še je viden v smeri severozahod višje nad obzorjem.

Komet Neowise nad Ljutomerom

Tega nikar ne zamudite: Komet Neowise na našem nebu viden s prostim očesom.


Komet smo sprva lahko opazovali predvsem ob jutranjem svitu, v drugi polovici julija pa tudi zvečer okoli 22. ure v smeri sever, severozahod nizko nad obzorjem. Najlepše je bil viden v dneh okoli mlaja 20. julija in je bil vsak dan višje nad obzorjem. Trenutno je že precej visoko, a tudi precej manj viden.

Komet je 27. marca prvi odkril ameriški vesoljski teleskop NEOWISE. Komet se je 3. junija Soncu približal na 44 milijonov kilometrov in pri tem pričel izmetavati prah in pline, kar ustvarja značilni rep, od koder izvira tudi naše ime repatica. Mnogi kometi so tudi v preteklosti že obetali podobno predstavo na našem nebu, a srečanja s Soncem niso preživeli.

Spodaj je nekaj fotografij, ki so nastale nad Ljutomerom v torek, 14. julija. Naslednje so nastale nad slovensko Obalo, nad Ankaranom in Debelim rtičem, v ponedeljek, 20. julija, ko je nad kometom potovala tudi mednarodna vesoljska postaja ISS ter v torek, 21. julija. Zadnje so posnete nad Ljutomerom v ponedeljek, 27. julija, ko smo komet že precej težje zasledili na nebu. Tudi na fotografijah je precej slabše viden, kot prejšnje dni. Vse fotografije so nastale po 22. uri.

Prelet Mednarodne vesoljske postaje

Na našem nebu smo lahko videli prelet Mednarodne vesoljske postaje ISS




Več v Narava