Na našem nebu smo lahko videli prelet Mednarodne vesoljske postaje ISS

V soboto je bila vidna najsvetlejše izmed teh dni, na nebu pa je vidna kot svetla in počasi premikajoča se točka na nebu, kot zvezda

Prlekija-on.net, sobota, 4. april 2020 ob 21:013
Prelet Mednarodne vesoljske postaje

Prelet Mednarodne vesoljske postaje

V teh dneh lahko na našem nebu spremljamo prelete Mednarodne vesoljske postaje (MVP oz. International Space Station - ISS). Preleti, ki so vidni s prostim očesom, bodo te dni vidni še v nedeljo in ponedeljek, ko je postaja tudi dovolj visoko in tudi vidna svetleje. V soboto je bila vidna najsvetleje izmed teh dni, na nebu pa je vidna kot svetla in premikajoča se točka na nebu, kot zvezda. V soboto smo ju tudi mi posneli in poslikali nad Ljutomerom, koliko se je dalo, saj je preleta hitro konec. V prvem delu se vidi prelet postaje mimo Venere, v drugem pa mimo Lune.

Postaja sicer služi predvsem kot infrastruktura za raziskave učinka mikrogravitacije, kozmičnega sevanja in drugih vesoljskih pojavov. Glavni cilj je razkritje vplivov na biologijo človeka med daljšim bivanjem v vesolju, astronavti pa preučujejo tudi astronomijo, astrobiologijo, vesoljsko vreme in fizične pojave, kot sta temna snov in temna energija.

Prelet ISS

Razlaga preglednice: v stolpcih je zapisan datum, ko lahko opazujemo prelet vesoljske postaje. Le-ta je videti kot svetla in počasi premikajoča se točka na nebu (kot zvezda). Magnituda pomeni svetlost postaje: nižje kot je število, svetlejši je prelet in laže ga je opazovati (magnituda -1 je svetlejša od 1). V stolpcih Začetek, Najvišja višina in Konec so podani podatki o uri, višini v kotnih stopinjah nad obzorjem (zenit, ki je navpično nad glavo, predstavlja 90°, obzorje pa 0°) in smeri neba (ZJZ pomeni zahod-jugo-zahod) od koder oziroma kamor se postaja premika in kdaj je najvišje. (vir: vesolje.net)


Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Zanimivosti