Laskavi naslov ribiškega carja je pripadel Milanu Ružiču

V Gradišču pri Tišini se je 29 ribičev, ki so skupaj ujeli za kar 84.300 gramov različnih vrst rib, borilo za laskavi naslov ribiškega carja

Prlekija-on.net, ponedeljek, 3. avgust 2020 ob 21:33
Ribiški car Milan Ružič

Ribiški car Milan Ružič

Ribiška družina Gornja Radgona, Temeljna ribiška enota Tišina, že nekaj let pripravlja ribiško tekmovanje za laskavi naslov - ribiški car. Tekmovanje za ribiškega carja poteka vsako leto v drugi gramoznici v Gradišču pri Tišini.

Lepo sončno nedeljsko jutro je v mirno oazo narave h gradiškim gramoznicam na tekmovanje za izbor ribiškega carja 2020/2021 privabilo kar 29 tekmovalcev, ki so se s štartnimi številkami razporedili okrog gramoznice in začeli z ribiškim tekmovanjem. Po nekaj urnem tekmovanju so stehtali od vsakega ribiča - tekmovalca ulovljene ribe. Šlo je za načelo ujemi - spusti. Vsak tekmovalec je imel pri ulovu rib ribiško palico in različne vrste vab.

Tekmovanje je bilo res zanimivo, vsak ribič se je namreč »boril«, da bi ulovil najtežjo ribo, ki je štela za izbor ribiškega carja. Skupno je ob koncu tekmovanja 29 ribičev ulovilo 84 300 gramov različnih vrst rib. Največjo ribo amurja, ki je tehtala 12 125 gramov je ujel Milan Ružič, doma iz Satahovcev pri Murski Soboti. Drugo mesto je zasedel Jože Horvat, ki je ulovil 10 600 gramov rib, tretji je postal Franc Škrilec, ki je ulovil 10 250 gramov rib, četrti je postal Uroš Bukovec, ki je ulovil 7 750 gramov rib, peto mesto pa je zasedel Branko Sever, ki je z ribiško palico in vabo ulovil 7 250 gramov rib. Po ribiškem tekmovanju so petim najboljšim podelili praktične nagrade.

Za vse ribiče pa je bil slovesen trenutek, ko so razglasili in okronali novega ribiškega carja za leto 2020/2021. Carja je okronal predsednik Temeljne ribiške enote Tišina, Vinko Šarotar, pomagala pa sta mu člana Upravnega odbora, Andrej Berden in Franc Nemec. Najprej so novemu ribiškemu carja nadeli barelino, na glavo so mu nadeli krono in v roke je dobil žezlo. V spomin pa je še prejel praktično nagrado. Kot je po kronanju povedal novi ribiški car Milan Ružič, je to njegov prvi laskavi naslov. Slučajno se mu je nasmehnila sreča, da je ulovil najtežjega amurja, ki je na tehtnici pokazal 12 125 gramov.

Milan Ružič je član ribiške družine Gornja Radgona, temeljena enota Tišina, že 15 let, vsako leto se udeleži ribiškega tekmovanju za ribiškega carja in letos se mu je nasmehnila sreča. Najtežjo ribo amurja je ulovil na domačo koruzo. Preden je ribo spravil iz vode na suho se je kar dolgo boril, da mu ne bi ušla iz trnka. Čez celo leto in do novega ribiškega carja bo bdel nad ribiči, ki hodijo lovit ribe v Gradišče, njegova skrb pa bo tudi ribji zarod in urejena okolica gramoznic z ribami. Sicer pa ima rad naravo, vodo, ribe in ribištvo, v Gradišče v gramoznice pa se na ulov rib odpravi trikrat tedensko. Na domačem jedilniku ima najrajši ribo zelenko, ki jo za domače sam pripravi, še pečena zadiši daleč na okrog po vasi Satahovci, je zaključil svoje čustvene misli car Milan Ružič.

Jože Žerdin



Več v Družabno