Neurja najbolj prizadela Obalo, v torek še možna krajevna neurja

Najhujše razdejanje je bilo v avtokampih, kjer v tem času letuje veliko turistov, tudi z naših koncev. Fotografije so iz kampa v Izoli.

Prlekija-on.net, torek, 4. avgust 2020 ob 10:23
Neurje v izolskem kampu

Neurje v izolskem kampu

V ponedeljek se je nad našo državo ponovno razbesnelo neurje, najhuje je bilo na Obali, kjer so koprski gasilci vso noč odstranjevali posledice neurja, ki je podiralo drevesa, odkrivalo strehe in poplavljalo objekte. Poleg slovenske Istre je neurje prizadelo tudi dele Notranjske in Ljubljane z okolico.

Na Obali so namerili tudi orkanske sunke vetra, pri Agenciji RS za okolje (Arso), so zapisali, da je takšno neurje z viharnim vetrom, ki je prešlo obalo zahodne Istre, na srečo dokaj redko.

Najhujše razdejanje v avtokampih

Na Obali so mesta nekaj časa bila brez električne energije, v Piranu je veter zrušil dimnik, meteorna voda pa je zalivala ceste, zato je bilo veliko težav tudi v prometu. Po podatkih Gasilske brigade Koper, je najhujše razdejanje bilo v avtokampih, kjer v tem času letuje veliko turistov, tudi z naših koncev. Spodnje fotografije so iz kampa v Izoli. Še večje je razdejanje v kampu v Ankaranu, kjer je polomilo številna drevesa, odneslo šotore in prevrnilo reševalni stolp.

Kot kažejo podatki Arso, so neurja z močnim vetrom in nalivi nato zajele še Notranjsko, Zasavje, Posavje in Podravje. Pri nas ni bilo nevšečnosti, le močno je deževalo.

V torek še možna krajevna neurja

V torek bo spremenljivo oblačno. Še se bodo pojavljale plohe in nevihte, ki bodo krajevno lahko tudi močnejše, navaja Arso. Izdali so tudi opozorilo, da bodo čez dan in zvečer še možna krajevna neurja. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 27 °C. Ponoči se bodo padavine prehodno okrepile, zlasti na jugu so še možne nevihte. Zapihal bo okrepljen severni veter, na Primorskem zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, ob morju okoli 18 °C.

V sredo bo na Primorskem deloma sončno in večinoma suho. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno, zlasti v vzhodni polovici Slovenije bo občasno še deževalo. Še bo pihal veter severne smeri, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23, na Primorskem do 26 °C.

Pogled iz Pirana na krasen shelf cloud tik pred prihodom močne nevihte, ki je ponekod postregla s silovitimi sunki vetra in močnimi nalivi. Melisa Gjura, hvala za poročanje.

Objavil/a Neurje.si dne Ponedeljek, 03. avgust 2020

Piran

Objavil/a Radio Capris dne Ponedeljek, 03. avgust 2020


Več v Narava