Radenska na trajnostni misiji: Z vašo pomočjo bodo zasadili 10.000 novih dreves

Bolj zelena Slovenija: Akcija za pomoč slovenskim gozdovom. Med avgustom in oktobrom bo namreč Radenska od vsake prodane povratne litrske steklenice Radenske prispevala k načrtovanem cilju - posaditvi 10.000 novih dreves v slovenskih gozdovih.

Prlekija-on.net, torek, 18. avgust 2020 ob 09:43
Bolj zelena Slovenija

Bolj zelena Slovenija

Gozdovi so del naravnega bogastva naroda, ki ga želijo v Radenski ohraniti tudi za prihodnje rodove. Kot pomoč gozdovom pri prilagajanju na podnebne spremembe so v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije zasnovali akcijo, s katero bodo zasadili 10.000 novih dreves. S kampanjo, ki poteka tako v Sloveniji kot na Hrvaškem, pozivajo kupce, da jih pri ohranjanju narave podprejo s preudarno izbiro in nakupom proizvodov ter odgovornim ravnanjem z embalažo.

V Radenski ADRIATIC so z letošnjim letom sprejeli trajnostno strategijo, s katero so se dolgoročno zavezali zeleni in boljši prihodnosti. Prvi korak v tej smeri predstavlja akcija obnove gozdov »Bolj zelena Slovenija«. Med avgustom in oktobrom bo namreč Radenska od vsake prodane povratne litrske steklenice Radenske (Kraljevi vrelec, Petanjski vrelec ali Naturelle) prispevala k načrtovanem cilju - posaditvi 10.000 novih dreves v slovenskih gozdovih.

»Radenska bo s saditvijo dreves pomagala gozdovom v Pomurju. Tamkajšnji gozdovi so dragoceni in čutijo znatne posledice podnebnih sprememb. Slednje se odražajo skozi povečane poškodbe gozdov zaradi nekaterih rastlinskih bolezni, škodljivcev in invazivnih tujerodnih vrst, kar vse skupaj onemogoča sicer običajno naravno obnovo. Zato jim pomagamo s saditvijo sadik domačih drevesnih vrst (hrasta doba, črnega topola, vrb in drugih), za katere menimo, da bodo kos spremenjenim razmeram in da bodo osnova novim gozdovom v Pomurju, ki bodo služili tudi zanamcem,« je povedal Damjan Oražem, direktor Zavoda za gozdove Slovenije. Gozdove bodo obnavljali s sajenjem sadik domačih drevesnih vrst, prilagojenih rastišču. V okviru akcije bo s saditvijo sadik hrasta doba, črnega topola in vrbe obnovljenih 2,3 ha poškodovanih gozdov.

Kot vse močnejši regijski igralec Radenska ADRIATIC podobno akcijo obnove gozdov načrtuje tudi na Hrvaškem. V sodelovanju z društvom skavtov znotraj projekta Boranka bodo jeseni zasadili 10.000 dreves na najbolj kritičnih predelih Dalmacije, kjer so gozdove v minulem obdobju prizadeli uničujoči požari.

Srčno za jutri: zaveza trajnosti, ki se širi

V Radenski je skrb za okolje in ljudi že od nekdaj ena od ključnih prioritet. Ob rastočih okoljskih izzivih ter vlogi, ki jo ima podjetje na trgih Adriatic regije, so letos tudi formalno sprejeli zaveze trajnosti, ki so rezultat dolgoletnih prizadevanj in odgovornega načina dela v skupini podjetij.

»Gozdovi so pljuča matere Zemlje, zato jim želimo pomagati, da bodo zadihala na vso moč. Akcija pogozdovanja je zgolj prva v nizu dejanj, s katerimi bomo znižali naš ogljični odtis, prispevali k obnovi naravnih virov in poskrbeli za lepši jutri, tudi za bodoče generacije. Že eno samo drevo namreč daje dovolj kisika za življenje dveh ljudi,« je povedal direktor Radenske, Marian Šefčovič, in v poslovanju napovedal vrsto trajnostnih sprememb, ki bodo sledile še v letošnjem letu.

Okolju lahko pomagate tudi vi!

Kako? Gozdovom pri prilagajanju na podnebne spremembe lahko pomagate s tem, ko sebi privoščite naravno mineralno vodo Radenska Kraljevi vrelec, Petanjski vrelec ali Radenska Naturelle v stekleni vračljivi litrski embalaži in sklenete krog trajnosti z odgovornim vračanjem embalaže na prodajno mesto.

Več o akciji na: www.srcnozajutri.si



Več v Narava