Vinarju Puklavec Family Wines neurje uničilo več kot polovico letošnjega pridelka

Nevihta s točo in močnim vetrom je prišla ob najbolj nepravem času, saj so bili tik pred trgatvijo, zato so posledice na grozdju nepopravljive. Največ škode je na legah Litmerk, Svetinje, Jeruzalem, Kajžar, Vinski vrh, Brebrovnik in Gomila.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 31. avgust 2020 ob 16:371
Škoda v vinogradih Puklavec Family Wines

Škoda v vinogradih Puklavec Family Wines

Nedeljsko močno neurje, ki se je okoli 17. ure razbesnelo v Ljutomersko-Ormoških goricah, je znanemu ormoškemu vinarju Puklavec Family Wines vzelo, po prvih ocenah, več kot 50% letošnjega pridelka, so sporočili.

Najprej bodo naredili vse kar je v njihovi moči, da z ukrepi zaščite v vinogradih zaščitijo tisto grozdje, ki je še ostalo, predčasno so pričeli s trgatvijo, rešitev pa bodo iskali tudi v odkupu grozdja iz drugih vinorodnih okolišev, kot so Haloze in Radgonsko-Kapelske gorice.

Po naših krajih je pustošil orkanski veter z močnim dežjem in točo

Močno neurje razkrilo okoli 200 streh in podrlo številna drevesa in električne drogove


V nedeljo, okoli 17. ure se je v Ljutomersko-Ormoških goricah razbesnelo neurje, ki je v manj kot 10 minutah pustilo za seboj ogromno škodo na tamkajšnjih vinogradih, objektih, drevesih in električnih napeljavah. Dež z gosto točo in močan veter, ki je v nekaterih predelih presegel tudi 120 km/h, je tik pred trgatvijo pretresel celotno regijo.

Nevihta s točo in močnim vetrom ob najbolj nepravem času

Največji ormoški vinar Puklavec Family Wines, ki je v lasti Vladimirja Puklavca, danes pregleduje vinograde in ocenjuje, da jim je neurje uničilo okoli 50% letošnjega pridelka. Nevihta s točo in močnim vetrom je prišla ob najbolj nepravem času, saj so bili tik pred trgatvijo, zato so posledice na grozdju nepopravljive. Danes so nemudoma pričeli z zaščitnimi ukrepi in predčasno trgatvijo sorte Muškat Ottonel, da poskusijo rešiti tisto kar se da. Ključno bo sedaj vreme v prihodnjih dneh in tednih, saj se bojijo gnitja na poškodovanem grozdju.

Direktor in glavni enolog Mitja Herga o posledicah včerajšnjega neurja: "Po včerajšnjem obhodu in današnjih ocenah je največ škode na legah Litmerk, Svetinje, Jeruzalem, Kajžar, Vinski vrh, Brebrovnik in Gomila. Naše posestvo ima skupaj 600 ha vinogradov, od tega je poškodovanih vsaj 60% vinogradov, precejšen del do te mere, da vprašanje, če bomo tam sploh kaj trgali. Trenutna situacija nas je prisilila, da že danes pričnemo s trgatvijo, ki je bila sicer planirana za ta četrtek na zgodnjih sortah kot so muškat ottonel in ranina, sredi septembra pa še za pozne sorte. Prav tako smo danes takoj pričeli z ukrepi zaščite v vinogradih, namreč grozdje je poškodovano, zato je velika možnost, da pride do infekcije in posledično do gnilobe. Največ škode je za sabo pustil veter, ki je v nekaterih predelih dosegel hitrost tudi do 120 km/h, ta pa je v kombinaciji z gosto točo dodobra oklestil naše trte in grozdje. Glede na to, da bo sedaj letošnji pridelek v Ljutomersko-Ormoških goricah občutno manjši, bomo primorani dokupiti grozdje iz sosednjih podokolišev, kot so Haloze in Radgonsko-Kapelske gorice."