Obnovljene orgle v župnijski cerkvi sv. Mihaela v Veržeju

Obnovo orgel je prevzel orglarski mojster Drago Lukman iz Koga, ki je orgle razstavil, jih očistil, premazal in dotrajane dele nadomestil z novimi. Delo obnove je namreč potekalo dobre štiri tedne.

Prlekija-on.net, torek, 1. september 2020 ob 21:26

Orgle so največji glasbeni instrument, ki obogatijo cerkveno bogoslužje. Tudi v župnijski cerkvi sv. Mihaela v Veržeju so na koru orgle, pri čemer so bile prvotne orgle vgrajene davnega leta 1778, delo znamenitega orglarskega mojstra Kafke iz Maribora. Druge veržejske orgle so iz leta 1870, sedanje pa iz leta 1990, delo Jenkove orglarske delavnice v Ljubljani.

To so njegove zadnje pnevmatične orgle v Sloveniji. Župnija Veržej se je odločila, da jih v času korona krize obnovi. Tisti čas v cerkvi ni bilo cerkvenih obredov. Domači organisti so se namreč večkrat pritoževali, da na cerkvenih orglah marsikatera stvar sploh več ne deluje ali pa ne daje pravega tona. Obnovo orgel je prevzel orglarski mojster Drago Lukman iz Koga, ki je orgle razstavil, jih očistil, premazal in dotrajane dele nadomestil z novimi. Delo obnove je namreč potekalo dobre štiri tedne.

Sedaj so orgle spet nameščene in so kot nove. Sedaj veržejske orgle spet pojejo kot nove, nad obnovo so zadovoljni organist in cerkveni pevci, ki s petjem olepšajo cerkveno bogoslužje in druge obrede v cerkvi. Na novih orglah bodo sedaj spet potekali orglarski koncerti. K obnovi orgel je na pomoč priskočila občine Veržej. Predvsem gre velika zahvala županu Slavku Petovarju in občinskemu svetu občne Veržej, ki so obnovo podprli s prispevkom v višini štiri tisoč evrov iz občinskega proračuna. Za obnovo pa so svoj dar prispevali številni darovalci, opravljena pa je bila tudi nabirka v cerkvi od vernikov. Da je sedaj veržejska župnijska cerkev sv. Mihaela bogatejša za cerkvene orgle si je prizadeval župnik Jože Pozderec.

Jože Žerdin



Več v Kultura in izobraževanje