Kmalu sanacija ljutomerskega kopališča, tako pa je »kopališče« bilo videti leta 2007

Ljutomersko kopališče se bo letos nekoliko saniralo, zadnjo večjo prenovo pa je doživelo v letih 2007-2008, ko so kopališče povsem prenovili. Ob tem smo iz arhiva izbrskali nekaj naših fotografij takratne obnove.

Prlekija-on.net, sobota, 12. september 2020 ob 10:271
Napis na betonskih koritih leta 2007

Napis na betonskih koritih leta 2007

Predvidoma v začetku naslednjega tedna se bodo na ljutomerskem kopališču pričela dela, kjer se bo kopališče saniralo in posodobilo. Zaradi nenadzorovanega iztekanja vode iz olimpijskega bazena in neustreznega odvajanja odpadnih vod iz priprave bazenske vode in prelivnih bazenskih vod v javno kanalizacijo je bilo potrebno pristopiti k sanaciji in posodobitvi le-tega. V sklopu investicije se bo izvedla kontrola tesnosti prekrivnega roba, tesnenje spojev med stenskimi elementi, menjava vseh dotrajanih luči v bazenski školjki, menjava tesnil in prirobnic na talnih dovodnih šobah ter odstranila in zamenjala se bo poškodovana čelna keramika.

Projekt je bil novembra 2019 prijavljen na javni razpis Fundacije za šport, sklep o odobritvi nepovratnih sredstev v višini 13.269 evrov pa je bil prejet 22. maja letos. Dela bo izvajal ponudnik Studio RGP d.o.o. iz Murska Sobote, vrednost del pa znaša 41.600,17 evra. Rok izvedbe del je 40 dni od uvedbe v delo.

Letno kopališče Ljutomer

Takoj po zaključku kopalne sezone se bo ljutomersko kopališče saniralo in posodobilo


Ljutomersko kopališče se bo tako letos nekoliko saniralo, zadnjo večjo prenovo pa je doživelo v letih 2007-2008, ko so kopališče povsem prenovili. Ob tem smo iz arhiva izbrskali nekaj naših fotografij takratne obnove, kar si lahko ogledate v galeriji.

Leta 2007 prenovili povsem dotrajano kopališče

Leta 2007 se je takrat pričela prepotrebna obnova povsem dotrajanega in neuporabnega letnega kopališča v Ljutomeru, kljub optimistično zastavljenim projektom, ki so med drugim zajemali tudi obnovo garderob in ogrevanje vode, so bila zaradi pomanjkanja sredstev izvedena le najnujnejša dela. Zamenjali so školjko za olimpijski bazen, nabavili so del bazenske tehnike ter delno uredili okolico. Investicijska vrednost olimpijskega bazena je takrat bila ocenjena na 1,1 milijona evrov. Občina Ljutomer je s pomočjo proračunskega zadolževanja prispevala 870 tisoč evrov, Ministrstvo za šolstvo in šport in Fundacija za šport pa okrog 240 tisoč evrov.

Leta 2008 so se obnovitvena dela nadaljevala, gradil se je še otroški bazen. Pogodbena vrednost del je takrat znašala dobrih 235 tisoč evrov, a se je med izvedbo pojavilo nekaj nepredvidenih in tudi dodatnih del, kot so: večji obseg tlakovcev, robnikov, finalne obdelave prizidka strojnice ter oprema za prvo pomoč. Ta dela so bila skupaj ovrednotena na nekaj več kot 43 tisoč evrov. Skupna vrednost izvedenih gradbenih del po končnem obračunu je tako znašala dobrih 279 tisoč evrov, od tega je Ministrstvo za šolstvo in šport prispevalo 94.610 evrov.

Po velikosti sodi med srednja kopališča

Skupna površina kopališča meri 20.178 m2, kopalcem pa je v 50 metrskem bazenu (olimpijske mere 50 x 25 m) in v otroškem bazenu, na voljo 1.300 m2 vodnih površin. Skupna površina kopališča in kopalne ploščadi meri 2.400 m2, po velikosti pa sodi med srednja kopališča. Največje dovoljeno število na kopališču je 500 kopalcev in 1.500 obiskovalcev. V letošnjih izrednih razmerah je to število sicer bilo manjše. Sezonski čas obratovanja je od 1. junija do 31. avgusta, dnevni čas obratovanja pa od 10. do 20. ure, občasno tudi nočno kopanje do 22. ure.

Kopalci lahko koristijo tudi spremljajočo športno - rekreativno ponudbo na kopališču, kot so igrišča za odbojko na mivki, mali nogomet, košarko, igrate lahko namizni tenis, badminton, na voljo pa je tudi otroško igrišče z igrali. Za osvežitev je ob kopališču gostinska ponudba.



Več v Gospodarstvo