Prleki med najboljšimi na državnem prvenstvu v tekmovanju elastomobilov

Prleki najboljši v kategoriji zviteži in z najinovativnim elastomobilom

Dejan Razlag, ponedeljek, 4. april 2011 ob 09:292
V soboto, 2. aprila, je v Ljubljani potekalo že osmo državno tekmovanje elastomobilov - vozil, gnanih na ekološko elastično energijo, ki ga prireja Hiša eksperimentov. Hiša eksperimentov je 26 osnovnim šolam, ki so se prijavile na tekmovanje, na voljo dala dve elastiki, mladi inženirji pa so z lastno inovativnostjo energijo elastik izkoristili in ustvarili avtomobil.

Na tekmovanju se je zbralo 35 ekip učencev višjih letnikov osnovnih šol, ki so torej vozila sami ustvarili le iz dveh elastik, ki so jih prejeli.

Tekmovanje v dveh kategorijah
Tekmovanje se je odvijalo na stadionu v Šiški v Ljubljani, tekmovali pa so v dveh tekih, ki jima je sledil še zadnji odločilni tek 12. najboljših ekip. Letos so uvedli dve kategoriji tekmovanja, ki so ju poimenovali "zviteži" in "raztegnjenci". Na tekmovanjih v zadnjih letih so namreč ugotovili, da razvoj elastomobilov glede na to, kako energijo umestiti v elastiko, poteka v dve smeri. Elastiko lahko raztegneš ali pa zviješ. Prvi elastomobili so zelo uspešni v pospeških, drugi pa v vztrajnosti.

Vsak elastomobil mora na razdalji, ki jo prevozi, prepeljati tudi minimalno določeno utež, na voljo ima širino dveh atletskih stez, vozilo pa mora biti konstruirano tako, da vozi čim bolj naravnost. Kjer zavije s proge ali se ustavi, se to namreč šteje kot končna razdalja. Za tekmovalce tako ni bistven čas, temveč razdalja, ki jo elastomobil prevozi.

Prleki najboljši v kategoriji "zviteži" in z najinovativnim elastomobilom
V tekmovalni konkurenci "zviteži", je prvo mesto dosegla ekipa OŠ Ivana Cankarja Ljutomer v postavi Nedog, Stajnko in Skuhala J. z imenom ekipe Prleški znanstveniki, tretje mesto pa je dosegla ekipa Lolek in Bolek v postavi Žibrat, Zorec in Skuhala L., mentor obeh ekip pa je učitelj Srečko Štuhec. V konkurenci "raztegnjenci" pa je ekipa Gumiekspres iz OŠ Veržej zasedla tretje mesto, strokovna komisija tekmovanja pa je za najinovativen elastomobil proglasila vozilo njihove ekipe.

To je še en dokaz, da smo Prleki že od nekdaj pravi inovatorji in se s tem lahko kosamo s celotno Slovenijo.

Uradni rezultati:

ZVITEŽI:
  1. mesto: PRLEŠKI ZNANSTVENIKI - 256,54 m (OŠ Ivana Cankarja Ljutomer)
  2. mesto: STIRODUR-CIKEL - 247,64 m (OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava)
  3. mesto: LOLEK IN BOLEK - 191,71 m (OŠ Ivana Cankarja Ljutomer)
RAZTEGNJENCI:
  1. mesto: DEXTER THE GOST - 173,29 m (OŠ Luisa Adamiča Grosuplje)
  2. mesto: OŠ GRADEC - 146,89 m (OŠ Gradec)
  3. mesto: GUMIEKSPRES - 99,65 m (OŠ Veržej)
Poleg nagrad za največjo vsoto prevoženih razdalj v treh vožnjah so podelili tudi nagrado za domiselno narejen elastomobil ter za elastomobil po izboru tekmovalcev:

Nagrada za najbolj domiselno narejen elastomobil:

GUMIEKSPRES (OŠ Veržej)

Nagrada za elastomobil po izboru tekmovalcev:

RIBNČAN 011 (OŠ Franceta prešerna Ribnica)

Video prispevek RTV Slovenija si lahko ogledate tukaj.


Več v Zanimivosti