Jožef Poredoš prejel škofijsko priznanje

Za obnovo tišinske cerkve Marjinega rojstva Jožef Poredoš iz rok murskosoboškega škofa dr. Petra Štumpfa prejel škofijsko priznanje in zahvalo.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 19. oktober 2020 ob 09:45
Jožef Poredoš

Jožef Poredoš

Dolga leta je bila tišinska župnijska in romarska cerkev Marijinega rojstva, kot nekakšni ranjenec, s katere so strgali obleko in tako nemočno čaka, da bi ji kdo pomagal. Vajeti obnove župnijske cerkve na Tišini je pred tremi leti prevzel prejšnji župan občine Tišina, Jožef Poredoš. Kot vodja gradbenega odbora je navezal stike z domačo župnijo in gospodarskim in župnijskim svetom, člani odbora za obnovo cerkve, murskosoboško škofijo in Zavodom za spomeniško varstvo Maribor, ki so bdeli nad obnovo pročelja in obnove notranjosti cerkve.

Pri obnovi cerkve, ki je spomenik kulturne dediščine, saj gre najlepše obnovljenih kulturnih spomenikov v Sloveniji, so sredstva za obnovo prispevali verniki tišinske župnije, kar velik del sredstev pa je za obnovo pa primaknila Občina Tišina. Sedaj, ko se je obnova dokončala, jim je uspel triletni projekt, ko so sami brez zadolževanja zbrali dovolj sredstev za obnovo, kar je redek primer v Sloveniji.

Na posebni slovesnosti v obnovljeni cerkvi na Tišini je murskosoboški škof, ordinarij dr. Peter Štumpf, vodji gradbenega odbora za obnovo cerkve, Jožefu Poredošu, podelil škofijsko priznanje in zahvalo za požrtvovalno in organizacijsko vodenje pri obnovi cerkve Marijinega rojstva na Tišini. Jožef Poredoš je bil pri svojem delu neomajen in trdno odločen, da se cerkev mora obnoviti in dokončati, kar se je tudi zgodilo.

Jožef Poredoš je kot vodja gradbenega odbora prevzel odgovornost in skrb za obnovo enega najstarejših sakralnih spomenikov v Prekmurju, župnijske cerkve Marijinega rojstva na Tišini, že v letu 2017, ko je kot pobudnik obnove začel s prvimi aktivnosti. Z veliko mero potrpežljivosti in optimizma je pristopil k tvornemu sodelovanju z župnikom župnije Tišina, Boštjanom Čehom, farani župnije, državnimi institucijami, z vsemi izvajalci in z občino Tišina. V lanskem letu so z velikim veseljem in ponosom blagoslovili obnovljeno fasado cerkve v slovesnosti, ki bo vsem ostala v trajnem spominu.

Dela in proste ure, ki jih je Jožef Poredoš vložil v pogovore, dogovore, ko je budno spremljal izvajalce, je bilo ogromno. Pri obnovi, ki je bila kompleksna in lahko rečemo tudi zahtevna, je bil vedno na razpolago vsem aktivnim udeležencem v času izvedbe del. Njegov pozitiven odnos, izkušnje, optimizem in vera v dobro, so v veliki meri pripomogli k temu, da je projekt obnove uspel. V župniji in občini Tišina so vsi skupaj ponosni na lepoto zunanjosti in notranjosti naše čudovite župnijske cerkve. Ob letošnjem 20. občinskem prazniku občne Tišina je vodja gradbenega odbora pri obnovi cerkve Marijinega rojstva na Tišini prejel županovo priznanje za doprinos k dvigu prepoznavnosti občine Tišina.

Jože Žerdin



Več v Kultura in izobraževanje