Trgovine danes že zaprte, ena v naši okolici pa ostaja odprta

To nedeljo so vse večje trgovine že zaprte, je pa ena trgovina v naši okolici vseeno odprta. Pri njih pa lahko dobite dnevno sveže žemlje in kruh ter seveda tudi ostale izdelke, ki jih ponujajo.

Prlekija-on.net, nedelja, 25. oktober 2020 ob 09:30
Trgovine so danes zaprte

Trgovine so danes zaprte

Ob koncu septembra je bila sprejeta novela zakona, po kateri trgovine ob nedeljah in praznikih ne bodo smele več poslovati. Pred dvema tednoma je v Uradnem listu RS bila objavljena razglasitev novele zakona, zakon pa po objavi stopi v veljavo po petnajstih dneh, kar pomeni, da so trgovine zaprle svoja vrata danes, v nedeljo, 25. oktobra. Izjema so manjše prodajalne na bencinskih servisih, postajališčih, v bolnišnicah in druge manjše prodajalne, če bodo v njih na dela proste dni stregli kupcem lastniki sami ob pomoči študentov in upokojencev.

To nedeljo so tako vse večje trgovine že zaprte, je pa ena trgovina v naši okolici ob nedeljah vseeno odprta in sicer Trgovina Antolič v Žerovincih. Ob nedeljah je odprta med 8. in 12. uro, pri njih pa lahko dobite dnevno sveže žemlje in kruh ter seveda tudi ostale izdelke, ki jih ponujajo.

Trgovina Antolič
Trgovina Antolič je odprta

Možnost ustavne presoje

Vlada zaprtja trgovin sicer ne podpira, saj jo skrbijo posledice, ki jih utegne imeti ukrep v že tako zaostrenih gospodarskih razmerah za trgovino, njene zaposlene, dobavitelje in turistične kraje. Noveli zakona ostro nasprotujejo tudi v Trgovinski zbornici Slovenije, kjer so omenjali celo možnost ustavne presoje. Opozarjajo, da bi zaprtje prodajaln ob nedeljah pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, v časih, ko je treba vse napore usmeriti v doseganje gospodarske rasti, pa je potrošnja ključna za doseganje gospodarske rasti. Volja ljudstva je sicer glede tega bila izražena na referendumu že leta 2003.

Je pa kar nekaj trgovin, ki morajo odslej ob nedeljah biti zaprte, vzpostavilo spletno prodajo, kar je dovoljeno.



Več v Gospodarstvo