V Covid ambulanti v Lendavi vsak dan opravijo okrog 30 brisov in pregledov

Župan občine Odranci Ivan Markoja je obiskal osebje Zdravstvenega doma Lendava, ki jemlje brise in vzorce za Covid boleznijo.

Prlekija-on.net, torek, 27. oktober 2020 ob 14:05
Covid ambulanta v Lendavi

Covid ambulanta v Lendavi

Od oktobra letos je v okviru Zdravstvenega doma Lendava začela delovati Covid-19 ambulanta. Na odvzem brisa in pregled vzorca prihajajo ljudje, ki jih pošlje osebni zdravnik in sicer iz občin Upravne enote Lendava iz občin Lendava, Črenšovci, Turnišče, Kobilje, Velika Polana, Dobrovnik in Odranci. Po zadnjih podatkih je v Občini Odranci bolnih za Covid-19 boleznijo okrog 55 ljudi. Domala vsi so bili na odvzemu brisa v Covid-19 ambulanti v Lendavi.

Župan občine Odranci Ivan Markoja se še posebej trudi in skrbi za svoje občane, da bi živeli zdravo, brez obremenitev Covida-19. V skrbi za osebje Zdravstvenega doma Lendava, ki noč in dan bdi nad odvzemom brisov in pregledov testov je obiskal Covid-19 ambulanto v Zdravstvenem domu Lendava in se jim zahvalil za nesebično pomoč ter naredil lepo gesto.

V Covid-19 ambulanti so tri ekipe, ki jemljejo brise in opravijo vzorce. Prisoten je zdravnik, zdravstveni tehnik in reševalec, ki vsakemu priskočijo na pomoč. Delajo v izrednih razmerah, a ob tem se zavedajo pomena, da je potrebno vsakemu, ki zboli za Covid boleznijo pomagati. Vsak, ki pride v Covid ambulanto v Lendavo ga pošlje na pregled osebni zdravnik. Osebe, ki zbolijo za Covidom so v veliki stiski in se sprašujejo, kako so prišli do okužbe in da se ta ne bi še razširila na družino in zaposlene.

V Covid ambulanti v Lendavi vsak dan opravijo okrog 30 brisov in pregledov. Ko opravijo bris in pregled jih potem o rezultatih obvesti osebni zdravnik. Po oceni zdravstvenega osebja je pri pregledu skoraj polovica pozitivnih. Pričakovati je, da bo val Covida-19 dosegel vrh ob koncu novembra, kar poudarjajo tudi zdravstveni strokovnjaki, kajti takrat naj bi krivulja padla navzdol, le če se bomo držali vseh navodil NIJZ-a.

Na slikah je ena od ekip, ki dela v Covid-19 ambulanti in v urgentni medicini v lendavskem zdravstvenem domu, ki opravljajo pregled vseh rezpreratornih bolnikov na Covid-19 in sicer dva zdravnika in dva diplomirana zdravstvena tehnika. Osebje, ki dela pri odvzemu brisov in v ambulanti so oblečeni v posebno zaščitno obleko. Župana je sprejela in se mu zahvalila za obisk mag. Katarina Köveš Novak dr. medicine, splošne medicine in dodala, da jim tak obisk pomeni veliko pozornost do osebja ZD Lendava, posebej še za ekipe, ki delujejo v Covid-19 ambulanti, ki opravljajo težko delo in so še dodatno obremenjeni pri svojem delu.

Jože Žerdin



Več v Kultura in izobraževanje