Ustanovili zadrugo za povezovanje lokalnih ponudnikov v enoten tržni nastop in skupno promocijo

V centru Ljutomera bo med drugim urejena in opremljena trgovina, kjer bo združena avtentična lokalna ponudba domačih živil, pijač, jedi, rokodelskih izdelkov in spominkov.

Prlekija-on.net, nedelja, 1. november 2020 ob 08:371
Prostori Zadruge v Ljutomeru

Prostori Zadruge v Ljutomeru

Občina Ljutomer je lani pričela razvijati svojo blagovno znamko in Zadrugo Ljutomer, tekom letošnjega leta pa je pripravila tudi srečanja, kjer so lahko vsi podrobneje spoznali delovanje zadružništva in sam proces povezovanja v zadružništvu. Zanimalo nas je, kako daleč je projekt, zato smo se z vprašanji obrnili na Občino Ljutomer, od koder so nam sporočili, da je po izvedbi vseh strokovnih srečanj bila zadruga ustanovljena konec meseca junija 2020 na ustanovnem občnem zboru zadruge. Tam so prisotni ponudniki, zainteresirani posamezniki in organizacije potrdili zadružna pravila in ustanovitveni akt ter ime zadruge. Prav tako so soglasno imenovali člane upravnega in nadzornega odbora. Kot pravni subjekt je bila zadruga vpisana v sodni register v sredini meseca septembra pod imenom Turistična zadruga Prlekija, zadruga za povezovanje, promocijo ter razvoj lokalne ponudbe in turizma Prlekija z.o.o., krajše Turistična zadruga Prlekija z.o.o., so.p.

Zadruga Ljutomer: Razvoj zadružnega sistema

Zadruga Ljutomer: Razvoj zadružnega sistema


V centru Ljutomera bo urejena in opremljena trgovina

Zanimalo nas je tudi, kaj točno bo v okviru tega vse vzpostavljeno. Pojasnili so nam, da so bile v okviru projekta Zadruga Ljutomer, ki ga sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, nekatere v načrtu projekta določene aktivnosti že izvedene, izvedba ostalih pa še sledi: animacija ponudnikov in ustanovitev zadruge, vzpostavitev komunikacijskih orodij in tisk promocijskih materialov, vzpostavitev centra za lokalno oskrbo in izvedba promocije. S tem bo omogočeno povezovanje lokalnih ponudnikov v enoten tržni nastop in skupno promocijo. V centru mesta Ljutomer bo urejena in opremljena trgovina, kjer bo združena avtentična lokalna ponudba domačih živil, pijač, jedi, rokodelskih izdelkov in spominkov. Vzpostavljena bo spletna stran in spletna trgovina z lokalnimi izdelki, izdelan bo katalog lokalne ponudbe.

V zadrugo je trenutno vključenih 17 ustanovnih članov, v teku je včlanjevanje novih zainteresiranih ponudnikov. Članstvo v zadrugi je do konca izvajanja projekta Zadruga Ljutomer omejeno na območje osmih občin, ki so vključene v LAS Prlekija. Pogoji za članstvo v zadrugo so vezani na Zadružna pravila, ki so bila sprejeta kot del ustanovnega akta zadruge. Člani zadruge so lahko fizične in pravne osebe, ki delujejo kot ponudniki proizvodov in storitev na področju pridelave in predelave lokalne hrane, na področju zagotavljanja turističnih storitev ter drugih na turizem in lokalni razvoj vezanih dejavnosti. O članstvu ponudnikov v zadrugi odloča upravni odbor zadruge.

Ključen del celotne zgodbe je blagovna znamka Prlekija

Ob tem nas je zanimalo tudi, kako je glede razvoja blagovne znamke Prlekija. "Blagovna znamka Prlekija je ključen del celotne zgodbe. Z nastankom omenjene blagovne znamke bo Prlekija oglaševana po celotni Sloveniji kot tudi mednarodno. V kratkem se načrtuje predstavitev blagovne znamke skupaj s spletno stranjo, spletno trgovino, Facebookom in Instagramom. Delovanja lokalne trgovine in oglaševanja turističnih paketov trenutne razmere ne dopuščajo. Izvedba le-tega bo sledila, kakor hitro bo to mogoče," so še nam pojasnili.

Spodaj dodajajmo nekaj fotografij trgovine, ki bo urejena v centru Ljutomera.

Jeruzalem

Destinacija Jeruzalem brez Občine Ljutomer, ki ustanavlja svojo blagovno znamko




Več v Gospodarstvo