Knjižne police znova vabijo, vse enote ormoške knjižnice zopet odprte

Znova so za obiskovalce odprte vse enote ormoške knjižnice, torej v Ormožu, Središču ob Dravi, Svetem Tomažu in Ivanjkovcih.

Prlekija-on.net, četrtek, 5. november 2020 ob 08:21
Vse enote ormoške knjižnice so zopet odprte

Vse enote ormoške knjižnice so zopet odprte

Dostop do knjižnih polic in drugih storitev je od sobote, 31. oktobra, seveda ob upoštevanju vseh varnostnih predpisov, v Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož ponovno omogočen. Znova so za obiskovalce odprte vse enote ormoške knjižnice, torej v Ormožu, Središču ob Dravi, Svetem Tomažu in Ivanjkovcih.

Knjiga je spet postala vrednota, smo knjižničarji ob sprejetem Odloku o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji pozdravili odločitev vlade, s katero je z namenom nemotenega vzgojno-izobraževalnega procesa ponovno dovolila splošnim knjižnicam, da odprejo svoja vrata obiskovalcem in jim ponudijo osebni dostop do polic z gradivom. V veljavi ostajajo vsi higienski ukrepi, ki so jih morali uporabniki ob vstopu v knjižnice upoštevati že do sedaj, kot je obvezno razkuževanje rok, nošenje mask in ohranjanje medsebojne razdalje. Ravno tako ostaja v veljavi omejitev števila obiskovalcev v zaprtem javnem prostoru, kjer je dovoljena prisotnost enega obiskovalca na 20 m2.

Vsem bralcem kljub temu priporočamo, da se še naprej v čim večji meri poslužujejo brezstične izposoje gradiva, pri kateri knjige in drugo gradivo naročijo vnaprej po telefonu, e-pošti ali z brezplačno storitvijo Moja knjižnica, preko katere lahko sami rezervirajo gradivo, rezervacije prekličejo, izposojenemu gradivu podaljšujejo rok vrnitve, z geslom za uporabo Moje knjižnice si je pa možno brezplačno izposojati tudi e-knjige prve slovenske eKnjižnice Biblos ter zvočne knjige na mobilni aplikaciji Audibook.

Zraven osebnega dostopa do želenega gradiva v knjižnici je možno dostopati tudi do računalnikov. Za vse šolarje in študente, ki morda potrebujejo tiskanje, kopiranje ali skeniranje lastnih nalog ali učnega gradiva, je torej ena izmed možnih rešitev tudi Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož z vsemi svojimi enotami oziroma krajevnimi knjižnicami. Čakajo jih že knjige za bralne značke in obvezna šolska čtiva, počitnice so pa zmeraj pravi čas, da posežejo še po čem lahkotnejšem.

Knjižnica Ormož

In kdaj v knjižnico? V Ormožu je obratovalni čas ostal nespremenjen - za vas smo dosegljivi vsak dan do 17. ure, ob četrtkih še dve uri dlje, v soboto do 13. ure. Krajevno knjižnico v Središču ob Dravi lahko obiščete ob ponedeljkih, sredah in četrtkih, krajevno knjižnico pri Svetem Tomažu ob ponedeljkih, sredah in petkih, knjižnico v Ivanjkovcih pa ob ponedeljkih, torkih in četrtkih. Podrobnejše informacije o delovnih časih lahko najdete na spletni strani knjižnice (www.orm.sik.si).

Vsem članom knjižnice, ki prebivajo izven meja občin Ormož, Središče ob Dravi ali Svetega Tomaža, pa zaradi začasne omejitve gibanja med občinami svetujemo, da si rok vrnitve gradiva, ki ga imajo izposojenega, podaljšajo (z Mojo knjižnico, po telefonu ali e-pošti knjiznicaorm@orm.sik.si). Podaljšanje gradiva bomo v teh primerih omogočili tudi članom, ki so že presegli dovoljeno dvakratno podaljšanje roka vrnitve gradiva.

Človeku kot socialnemu bitju je človeški stik ne le pomemben - je nujen, knjiga pa dobrina, enako kot hrana, zrak, voda in elektrika. V času izrednih ukrepov zaradi epidemije COVID-19 se bo ormoška knjižnica še naprej trudila, da bo to dobrino zagotavljala v karseda največji meri za čim več obiskovalcev. Veseli smo, da smo zopet v vaši družbi in upamo, da boste na naših policah našli to, kar potrebujete in si želite.

Marinka Vnuk
Foto: Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje