V desetih dneh pripravili nove prostore za oskrbo bolnikov s COVID-19

V prostore so v ponedeljek bili nameščeni prvi pacienti, po koncu epidemije bodo prostori namenjeni osnovnemu namenu.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 9. november 2020 ob 20:14
Prostore so uredili v desetih dneh, foto: TW Janez Janša

Prostore so uredili v desetih dneh, foto: TW Janez Janša

O aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je v ponedeljek spregovoril tudi generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janez Poklukar, ki se je na konferencooglasil iz novih prostorov, ki so jih vzpostavili v zadnji dneh. Po besedah Poklukarja se v UKC Ljubljana zdravi 291 pacientov, od tega 59 na intenzivnih oddelkih. 45 pacientov je na telemetriji in so v oskrbi v domačem okolju.

Vzpostavitev dodatnih covid prostorov, v osnovno predvidenih prostorih za Diagnostično terapevtske službe (DTS) je velike vrednosti, ker so locirani znotraj UKC Ljubljana, kar zaradi koncentracije številnih strokovnjakov in opreme prinaša številne prednosti. Ko se bo število hospitaliziranih začelo zmanjševati, bo UKC Ljubljana v teh prostorih, poleg matično na Infekcijski kliniki, skoncentriral vse bolnike iz sedaj dislociranih lokacij na svojih drugih klinikah.

Več žarišč je v Prekmurju

Kacin: Razmere se žal poslabšujejo v pomurski regiji


Izhodiščna ponudba izvajalca za dograditev prostorov je bila 2,4 milijona evrov, končno dogovorjena 2,3, z vključenim DDV 2,9 milijona evrov. Dodatno so namenili milijon evrov za opremo, skupaj je investicija velika 3,3 milijona evrov. Nekaj opreme so si izposodili tudi od Civilne zaščite.

V prostore so v ponedeljek bili nameščeni prvi pacienti, po koncu epidemije bodo prostori namenjeni osnovnemu namenu.

Kadrovsko stisko rešujejo s prerazporeditvijo

Poklukar je priznal, da so se za prenovo prostorov odločili prepozno. Ponazoril je, da so v načrtih kapacitet za 2. val epidemije pričakovali 2x do 3x povečanje kapacitet, v najbolj črnem scenariju do 5x. V prvem valu so imeli najvišje dnevno hospitaliziranih pacientov 54, danes jih imajo 291, to je 6x več. Ko so bili soočeni z naraščanjem drugega vala proti meji 5x povečanja so odreagirali in se odločili za prenovo DTS.

Kadrovsko stisko rešujejo s prerazporeditvijo 510 zaposlenih iz drugih oddelkov na covid oddelke. Trenutno beležijo 288 zaposlenih, ki so zboleli za covidom, 180 jih je dodatno v karanteni. Nihče od teh ne dela in s takim pravilom bodo vztrajali tudi naprej.

Direktor je posebej izpostavil, da so v mesecu oktobru letos beležili le nekaj zmanjšano izvajanje aktivnosti na drugih programih, saj se je obseg zmanjšal le do največ 20%, česar so zelo veseli in si želijo, da bi tak obsega izvajali tudi v novembru.

So pa proti sproščanju ukrepov, dokler se situacija ne začne umirjati v bolnišnicah, kar naj bo po njegovo bistveni kriterij odločevalcem.Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Slovenija