Kacin: Razmere se žal poslabšujejo v pomurski regiji

Kot je povedal Kacin, so žarišča v Prekmurju v Beltincih, Murski Soboti, Lendavi... in tudi na Ptuju, v Ormožu...

Prlekija-on.net, ponedeljek, 9. november 2020 ob 14:291
Več žarišč je v Prekmurju

Več žarišč je v Prekmurju

O aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta v ponedeljek spregovorila generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janez Poklukar in vladni govorec Jelko Kacin. Kacin je povedal, da je v nedeljo bilo pri 2.063 opravljenih testih, potrjenih 464 pozitivnih primerov, delež je 22,49 odstotka. Umrlo je 24 ljudi, 18 v bolnišnicah, 6 v domovih. V bolnišnicah se je včeraj zdravilo 1.143 bolnikov, kar je 18 več kot v soboto, 190 pacientov je bilo na intenzivni negi, 14 več kot dan prej.

"Incidenca na ravni države za zadnjih 14 dni na 100.000 prebivalcev je bila v petek 1.096, včeraj se je število pozitivnih primerov znižalo na 1.027. Ta podatek nas uvršča na četrto mesto med evropskimi državami, pred nami so Češka, Luksemburg in Belgija, sledijo nam Francija, Hrvaška in Avstrija," je povedal Kacin.

Prostore so uredili v desetih dneh, foto: TW Janez Janša

V desetih dneh pripravili nove prostore za oskrbo bolnikov s COVID-19


"Vlada natančno spremlja razmere po svetu in ukrepa. Na seznam rdečih držav so se uvrstile vse naše sosede, rdeča je tudi avstrijska Koroška in obe hrvaški obmejni obalni županiji. Med zelenimi državami ni več nobene evropske države," je povedal Kacin ter dodal, da se razmere izboljšujejo v gorenjski regiji, a se žal poslabšujejo v pomurski. Tudi v podravski regiji se v zadnjih dneh beleži porast. Postregel je z nekaterimi podatki okužb določenih krajev: "V Beltincih je bilo včeraj odkritih kar 30 novih okužb, Murska Sobota 12, Lendava 10. Sicer pa žarišča še naprej ostajajo tudi na Ptuju z 28 okužbami, Maribor 27, Ormož 10. Enako število novih okužb je bilo včeraj tudi v Slovenj Gradcu. V Ljubljani je bilo včeraj 40 novih okužb."

Vzpostavili dodatne covid prostore

Po besedah Poklukarja se v UKC Ljubljana zdravi 291 pacientov, od tega 59 na intenzivnih oddelkih. 45 pacientov je na telemetriji in so v oskrbi v domačem okolju.

Vzpostavitev dodatnih covid prostorov, v osnovno predvidenih prostorih za Diagnostično terapevtske službe (DTS) je velike vrednosti, ker so locirani znotraj UKC Ljubljana, kar zaradi koncentracije številnih strokovnjakov in opreme prinaša številne prednosti. Ko se bo število hospitaliziranih začelo zmanjševati, bo UKC Ljubljana v teh prostorih, polega matično na Infekcijski kliniki, skoncentriral vse bolnike iz sedaj dislociranih lokacij na svojih drugih klinikah.

Glede ukrepov v naslednjih dneh

Kacin je v zaključku še izpostavil, da bo glede (ne)podaljševanja ukrepov v šolah v naslednjem tednu, sredi tega tedna odločala strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje. Se pa bo ministrica za izobraževanje po video konferenci pogovarjala z ravnatelji osnovnih šol in poskušala tekoče razreševati probleme pri izvajanju pouka na daljavo.

V Ormožu beležijo povečano število okuženih javnih uslužbencev

Zaradi povečanega števila okuženih javnih uslužbencev, omejeno poslovanje UE Ormož


Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Kacina skrbi 11. november, Sveti Martin




Več v Slovenija