Poslansko vprašanje: Zakaj se razlikujejo podatki o številu umrlih za covid-19 med NIJZ in Vlado RS?

Ugotavlja se, da bi naj NIJZ poročal le o primerih s popolnimi podatki in da manjkajo podatki o smrtih starostnikov v domovih za ostarele in da so zato njihove številke pomembno nižje od vladnih.

Prlekija-on.net, torek, 17. november 2020 ob 10:11
Ugotavlja se, da se podatki razlikujejo

Ugotavlja se, da se podatki razlikujejo

Poslanec mag. Dejan Židan je na ministra za zdravje Tomaža Gantarja naslovil poslansko vprašanje glede poročanja o smrtnih primerih zaradi covid-19, saj je v javnosti že nekaj časa prisotno vprašanje, zakaj se razlikujejo podatki o številu umrlih za covid-19 med Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in dnevnim poročanjem Vlade Republike Slovenije.

Besedilo poslanskega vprašanja spodaj objavljamo v celoti.


V javnosti je že nekaj časa prisotno vprašanje, zakaj se razlikujejo podatki o številu umrlih za covid-19 med Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in dnevnim poročanjem Vlade Republike Slovenije. Ugotavlja se, da bi naj NIJZ poročal le o primerih s popolnimi podatki in da manjkajo podatki o smrtih starostnikov v domovih za ostarele in da so zato njihove številke pomembno nižje od vladnih.

Ker pa naj bi Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) uporabljal podatke NIJZ, so ocene o stanju v Sloveniji na mednarodni ravni prikazane zavajajoče in bolje, kot je resnično stanje v naši državi.

Kot najbolj odgovornega za dogajanje v zdravstvenem sistemu v Sloveniji vas gospod minister sprašujem:

1. A se vam zdi sprejemljivo, da v Sloveniji beležimo dve vrsti uradnih podatkov o smrtnih primerih zaradi covid-19 in kaj je dejanski razlog za neujemanje podatkov?

2. Kako se boste izognili očitkom, da Slovenija v ECDC posreduje zavajajoče podatke?

Hkrati vam gospod minister dajem pobudo, da:

1. Ob dnevnem poročanju o številu smrtnih primerov zaradi covid-19 za predhodni dan poročate tudi o število vseh smrtnih primerov v predhodnem dnevu.



Več v Gospodarstvo