V minulem tednu izrečene 104 prekrškovne sankcije v skupni vrednosti 56.400 evrov

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je opozorila tudi na problematiko gostinskih vrtov, na katerih se posamezniki po opravljenem osebnem prevzemu hrane in pijače zadržujejo - tudi v večjem številu in seveda še posebej ob lepem vremenu.

Prlekija-on.net, petek, 20. november 2020 ob 14:241
Deana Potza, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Deana Potza, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

V petek sta na novinarski konferenci o stanju glede bolezni COVID-19 sodelovali tudi Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak in psihologinja doc. dr. Andreja Poljanec.

Inšpektorji med nadzori presojajo na podlagi konkretnih dejstev in okoliščin

Predstavnica zdravstvenega inšpektorata Deana Potza je povedala, da je bilo v minulem tednu opravljenih 2.578 nadzorov inšpekcijskih organov. Izrečene so bile 104 prekrškovne sankcije v skupni vrednosti 56.400 evrov, poleg tega pa še 263 opozoril po zakonu o prekrških in 120 upravnih ukrepov. Opozorila je tudi na problematiko gostinskih vrtov, na katerih se posamezniki po opravljenem osebnem prevzemu hrane in pijače zadržujejo - tudi v večjem številu in seveda še posebej ob lepem vremenu. Te kršitve se v primerih posameznikov obravnavajo kot kršitve zbiranja. Kadar pa gostinci opravljajo na vrtovih tudi strežbo hrane in pijače, pa se postopek vodi tudi zoper gostinca. V tem kontekstu je sicer izpostavila tudi pojasnilo MGRT, da se prepoved konzumiranja hrane in pijače na javnih mestih navezuje izključno na prevzeto hrano in pijačo na prevzemnih mestih in ne velja za generalno prepoved konzumiranja hrane in pijače na javnih mestih. Dodala pa je tudi, da je obvezno nošenje maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza pri zadrževanju in gibanju na javnih površinah, zapoveduje z Odlokom  o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, inšpektor pri nadzoru v okviru vsakega posameznega primera presoja dejstva in okoliščine ter ob upoštevanju načela sorazmernosti ustrezno ukrepa.

Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Carotta: V bolnišnicah se situacija umirja


Namestnik GD Policije Pečjak: Spoštujmo ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, da zmanjšamo njegovo eksponentno širjenje med ljudmi

Kot je na novinarski konferenci povedal namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak, so policisti od začetka meseca opravili nadzore na 46.124 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov. Nekatere nadzore so opravili na podlagi prijav občanov (604) in na podlagi lastnih opažanj ter ugotovili 3.894 kršitev. Izrekli so 2.753 opozoril in izdali 1.883 plačilnih nalogov. V 91 primerih so o kršitvi obvestili zdravstveni inšpektorat, ker je šlo za primere izven njihovih pristojnosti. Ob tem so v 15 primerih izvedli prekrškovni postopek zaradi neupoštevanja zakonitega ukrepanja policista.

Od 1. 11. 2020 do vključno 19. 11. 2020 je policija izdala tudi 4.279 potrdil o napotitvi oseb v karanteno na domu, od tega 721 potrdil mladoletnim osebam.

Pečjak je ob tem ponovil, da so še vedno dovoljena nujna in neodložljiva potovanja ter da morajo imeti osebe pri sebi dokazila, da izpolnjujejo katero od izjem odlokov (ali glede omejitve gibanja ali prehajanja mej).

Namestnik generalnega direktorja policije se je ob tem zahvalil vsem policistkam in policistom ter ostalim zaposlenim v policiji, ki v teh časih ob svojem rednem delu opravljajo vse dodatne naloge in aktivnosti, ki so povezane s preprečevanjem širjenja nalezljive bolezni.

Poljanec: Nasilje je vedno nedopustno

Ob koncu novinarske konference je psihologinja doc. dr. Andreja Poljanec opozorila na problematiko nasilja v medosebnih odnosih, ki postaja še posebej izrazita sedaj, ko se bolj ali manj zadržujemo v istem krogu ljudi. Poudarila je, da je nasilje, psihično ali fizično, vedno nedopustno in je znak, da oseba za kvalitetno in spoštljivo življenje v odnosih potrebuje pomoč. Pri tem je pomembno, je še dejala, da to nemoč, stisko, tudi sram, ob nasilnih dejanjih vsak sam vsaj za kanček prepozna in ta prvi, čeprav droben korak, je pogosto odločilen za izhod iz kroga nasilja.

Ajda Cuderman, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Državna sekretarka pojasnila, kaj sodi med tehnično blago in razložila nejasnosti glede konzumiranja hrane na prostem




Več v Slovenija