Državna sekretarka pojasnila, kaj sodi med tehnično blago in razložila nejasnosti glede konzumiranja hrane na prostem

V prodajalni z živili, blagom za osebno nego in čiščenje tako na primer ne boste mogli kupiti televizije ali pa računalnika, saj je to blago, ki je vezano na garancijo, lahko pa boste še vedno kupili manjše tehnične izdelke, ki niso predmet garancije, kot so žarnice, metlico za WC ali kaj podobnega, tudi igrače, zvezke in pisala.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 16. november 2020 ob 14:48
Ajda Cuderman, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Ajda Cuderman, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

V ponedeljek je novinarsko konferenco uradni govorec za COVID-19 Jelko Kacin začel s pregledom današnje epidemiološke slike. Včeraj je bilo opravljenih 1.792 testiranj, pozitivnih testov je bilo 501 (27,9 %). Kot je povedal, je največ novih okužb bilo včeraj v Kočevju (44), v Ljubljani 39, v Preddvoru 18, v Radovljici 16, v Domžalah in Izoli 10. Na vzhodu države izstopa Prevalje 18. Okužbe v Kočevju, Preddvoru in Prevaljah so predvsem posledica vdora okužb v DSO. V soboto je bilo ob opravljenih 3.563 testiranjih potrjenih 920 primerov (25,82 %). V nedeljo je umrlo 34 oseb.

"V Domu na Fari Prevalje so zaznali 13 novih okužb pri stanovalcih. Skupaj 31 okužb pri stanovalcih in 7 pri zaposlenih. V DSO Kočevje imajo 32 novih okužb. V rdeči coni imajo trenutno 77 stanovalcev," je pojasnil Kacin ter dodal, da trend novo odkritih okuženih v Sloveniji pada. "Pomurje je trenutno najbolj prizadeta regija," je povedal.

V živilskih trgovinah ne bo možen nakup oblačil, obutve in tehničnega blaga

Zapirajo se nenujne storitve. V živilskih trgovinah ne bo možen nakup oblačil, obutve in tehničnega blaga.


Incidenčni faktor (R) trenutno znaša 0,93 in po besedah uradnega govorca kaže predvsem, da se razmere upočasnjujejo, a se to dogaja prepočasi. Epidemiološke razmere ostajajo resne, saj število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, še naprej ostaja visoko. Tudi zato, je dodal Kacin, je vlada prejšnji teden morala sprejeti nove, dodatne ukrepe, med njimi tudi zaustavitev javnega potniškega prometa za 14 dni in zaprtje številnih nenujnih gospodarskih dejavnosti.

Tehnično blago je vse, kar je predmet garancije

Omenjene ukrepe je na novinarski konferenci podrobneje predstavila državna sekretarka na MGRT Ajda Cuderman. Ponudila je predvsem podrobnejša pojasnila glede tega, kaj sodi med (ne)nujne gospodarske dejavnosti, kaj sodi med tehnično blago (blago, za katerega lahko potrošniki uveljavljajo garancijo) in razložila nejasnosti glede konzumiranja prevzete hrane in pijače na prostem. Poudarila je, da je osrednji cilj sprejetih ukrepov predvsem omejevanje stikov med ljudmi, saj je to še vedno najučinkovitejši način zajezitve širjenja virusa.

Državna sekretarka je pojasnila, da lahko delujejo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer je izjema prodaja oblačil, obutve in tehničnega blaga v teh prodajalnah. "Skladno z ukrepi lahko delujejo prodajalne, ki v pretežni meri, to je več kot polovica asortimana oziroma obsega prodaje, prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje. V teh prodajalnah se ne sme prodajati oblačil, obutve in tehničnega blaga," je pojasnila ter dodala, da je tehnično blago vse, kar je predmet garancije. V prodajalni z živili, blagom za osebno nego in čiščenje tako na primer ne boste mogli kupiti televizije ali pa računalnika, saj je to blago, ki je vezano na garancijo, lahko pa boste še vedno kupili manjše tehnične izdelke, ki niso predmet garancije, kot so žarnice, metlico za WC ali kaj podobnega, tudi igrače, zvezke in pisala.

Delujejo lahko tudi dimnikarske storitve, gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih, kjer ni stika s potrošniki, trafike in kioski, osebni prevzem blaga in hrane na prevzemnih mestih med 6. in 21. uro. Delujejo lahko tudi lekarne, prodajalne z medinskimi in ortopedskimi pripomočki, tudi optika. Konzumiranje hrane in pijače pa je na javnih površinah prepovedano. Delujejo lahko tudi otržnice, kjer se lahko prodajajo živila in blago za osebno nego ter čiščenje, pri čemer ni izjema oblačilo, obutve in tehnično blago.

Hitro reagiranje, učenje na praksi bližnje Italije in dobro sodelovanje različnih institucij na lokalni ravni

Gost današnje novinarske konference je bil tudi v. d. predstojnika urgentnega centra Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica Erik Sedevčič, ki je na podlagi izkušenj omenjene bolnišnice razložil, zakaj primorska regija kljub bližini Italije (kot ene najbolj prizadetih držav v Evropi) širjenje virusa ves čas uspešno obvladuje. Izpostavil je hitro reagiranje, učenje na praksi bližnje Italije in dobro sodelovanje različnih institucij na lokalni ravni. Kot je dejal so bili tudi prva bolnišnica, ki je sprejela asimptomatske okužene oskrbovance iz DSO z različnih koncev Slovenije, s čimer so omenjenim zavodom omogočili reorganizacijo pripravo rdečih in sivih območij, kar je temelj zamejevanja širjenja okužb v domovih za starejše osebe. Poudaril je tudi, da so v bolnišnici do konca oktobra ves čas izvajali tudi vso redno dejavnost in da si bodo za kvalitetno in pravočasno oskrbo vseh pacientov prizadevali tudi v prihodnje.

Kacin je ob tem še povedal: "Zavedamo se, da omejitve gospodarskega in družbenega življenja močno vplivajo na naš vsakdan in da so stiske ljudi zaradi tega vedno večje. Velik del prebivalstva je dodatno obremenjen tudi zaradi podaljšanja šolanja na daljavo in odločitve o prekinitvi delovanja javnega potniškega prometa za dva tedna. A dokler še ni na voljo učinkovitega cepiva, je omejevanje medsebojnih stikov, ob doslednem upoštevanju vseh ostalih samozaščitnih ukrepov in ukrepov, ki jih je na predlog stroke sprejela Vlada RS, po mnenju epidemiologov in zdravniške stroke edini učinkovit način za zamejevanje širjenja okužb."

Zemljevid okužb v zadnjih 14 dneh

COVID-19 stanje: Dve prekmurski občini z najvišjo 14-dnevno incidenco v državi




Več v Slovenija