Carotta: V bolnišnicah se situacija umirja

V bolnišnicah je bilo včeraj skupaj hospitaliziranih 1.254 COVID-19 pacientov, to je 16 več kot dan prej. 201 pacient je potreboval intenzivno nego, kar je 4 manj kot v sredo.

Prlekija-on.net, petek, 20. november 2020 ob 11:33
Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

V petek so na novinarski konferenci o stanju glede bolezni COVID-19 sodelovali koordinator za covid bolniške postelje na ministrstvu za zdravje Robert Carotta, Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak, psihologinja doc. dr. Andreja Poljanec in vladni govorec za COVID-19, Jelko Kacin.

"Včeraj je bilo ob opravljenih 5.673 testih potrjenih 1.546 okužb. Delež okužb je znašal 27,25%, kar je 3 odstotne točke manj kot dan prej. Upamo pa, da se bo znižanje nadaljevalo tudi v prihodnjem tednu," je v uvodu povedal Kacin ter dodal, da se je število okužb pri stanovalcih DSO povečalo za 250, aktivnih okužb je trenutno 2.510 (skupaj v 2. valu 4.424). Število okužb pri zaposlenih se je povečalo za 81, aktivno okuženih je 905 (skupaj v 2. valu 1.656). V bolnišnicah je bilo včeraj skupaj hospitaliziranih 1.254 COVID-19 pacientov, to je 16 več kot dan prej. 201 pacient je potreboval intenzivno nego, kar je 4 manj kot v sredo. Iz vseh bolnišnic je bilo odpuščenih 68 oseb oziroma 10 manj kot dan prej. Umrlo je 31 oseb.

Deana Potza, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

V minulem tednu izrečene 104 prekrškovne sankcije v skupni vrednosti 56.400 evrov


Kacin je omenil nekaj krajev, kjer so v četrtek potrdili okužbe: v Murski Soboti 23, Gorišnici 26, Ormožu 15, Beltincih 16, Lendavi 24 (11 DSO stanovalcev), na Ptuju 22 (vsi stanovalci DSO).

Koordinator za covid bolniške postelje Carotta: V bolnišnicah se situacija umirja

Koordinator za covid bolniške postelje pri Ministrstvu za zdravje Robert Carotta je ocenil, da so v bolnišnicah dosegli vrh hospitalizacij in da se bo število hospitaliziranih v prihodnjem tednu počasi začelo zmanjševati. A hkrati je poudaril, da se bo to zgodilo le, če ne bo kakšnega novega izbruha, ki si ga slovensko zdravstvo ne more privoščiti.

Povedal je tudi, da je bil odoslej med bolnišnicami premeščenih 778 bolnikov s covidom-19, a da se trend v zadnjem času zmanjšuje. Po njegovem mnenju to pomeni, da bolnišnice v večini primerov zmorejo obvladovati svoje bolnike. Medtem ko je bilo prejšnji teden v povprečju 16 premestitev na dan, so jih v četrtek opravili le še pet, še dejal.Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Slovenija