Sijajen uspeh mladih pevcev OŠ Ivan Cankar Ljutomer v Bratislavi

Mladi pevci OŠ Ivan Cankar v Bratislavi

Milan Lebar, sreda, 20. april 2011 ob 12:143
Mladi pevci OŠ Ivan Cankar v Bratislavi

Mladi pevci OŠ Ivan Cankar v Bratislavi

Minuli vikend je bil zelo uspešen za otroški pevski zbor OŠ Ivana Cankarja iz Ljutomera. Mladi pevci do 12 let so se pod vodstvom zborovodje prof. Jožeta Gerenčerja udeležili svetovnega tekmovanja v Bratislavi na Slovaškem. V svoji kategoriji do 12 let so osvojili srebrno plaketo in samo 1,8 točke jih je ločilo do zlata. Ob spremljavi pianistke Sare Žibrat so se predstavili s šestimi pesmicami.

Mednarodni festival pevskih zborov SLOVAKIA CANTAT je že peto leto zapored v Bratislavi in je namenjen različnim kategorijam pevcev. Pomembna je že sama uvrstitev na tako prestižen nastop, saj je mednarodna komisija na podlagi posnetkov ocenila kvaliteto zbora in mu dala zeleno luč že lansko leto v začetku šolskega leta. Takrat se je pravzaprav začelo trdo in sistematsko delo tako pevcev, kot zborovodje Jožeta Gerenčerja. Svojo kvaliteto so stopnjevali iz tedna v teden in se sproti preizkušali na raznih javnih prireditvah v bližnji okolici vse do tega vikenda.

Seveda so aktivnosti mladega pevskega zbora podprli tako matična šola kot večina staršev, tako da je v Bratislavo v znak podpore odpotoval tudi avtobus staršev, ki so poskrbeli za razbremenitev tistih, ki so po uradni dolžnosti morali spremljati učence in pa za logistiko dvodnevnega potovanja.

Na samem tekmovalnem nastopu jih je ocenjevala 8 članska mednarodna komisija uglednih strokovnjakov za zborovsko petje.
Sam program potovanja je bil za nastopajoče precej pester. Že prvi dan so opravili ogrevanje z nastopom takoj ob prihodu v veleposlaništvu republike Slovenije. V poznih popoldanskih urah je sledil nastop v katedrali Klarisky Hall, kjer so imeli koncert z nekaj zbori mešanih kategorij. Seveda so bili to nastopi v sproščujočem duhu v nasprotju s sobotnim glavnim nastopom v Moyzes Hall, ko se med samim nastopom ni smelo niti ploskati. Zato pa je bila takrat koncentracija vseh glavnih akterjev na vrhuncu v pravem trenutku in tisti, ki smo lahko bili priča temu dogodku smo takoj vedeli, da je bila naloga zaradi katere smo odšli v Bratislavo, opravljena več kot odlično, pa čeprav smo na oceno morali počakati do ponedeljka.

Tako starši kot vodstvo šole smo v naše mlade pevce verjeli od vsega začetka in dokazali so, da je bilo vredno. Verjamemo, da je pred njimi še veliko uspehov in je to samo zelo uspešen začetek.


Več v Kultura in izobraževanje