Ponoven pogin čebel

Včeraj Kobilje, danes Rakičan, okolica Gornje Radgone in Dolga vas

Prlekija-on.net, sreda, 20. april 2011 ob 18:047
Čebela

Čebela

Po včerajšnjem poginu čebel v Kobilju, danes poročajo o poginu čebel v Rakičanu, okolici Gornje Radgone in v Dolgi vasi. 20. aprila 2011 ob 8. uri je OKC PU Murska Sobota sprejel obvestilo o poginu večjega števila čebel, v Rakičanu (UE Murska Sobota). Čebele so last dveh čebelarjev.

Na kraj dogodka so bili napoteni policisti, ki so opravili ogled. O poginu čebel so policisti obvestili tudi veterinarskega in kmetijskega inšpektorja, ki sta pri ogledu nudila strokovno pomoč.

Policisti so z ogledom kraja in z zbiranjem obvestil o dogodku ugotovili, da je prvi čebelar imel v bližini naselja Rakičan 167 panjev s čebelami. Iz do sedaj neznanega vzroka je poginilo približno 50 % pašnih čebel. Prve ugotovitve ogleda kažejo na sum zastrupitve s kemičnimi sredstvi (herbicidi, fungicidi). Enak odstotek čebel je iz neznanega vzroka poginil tudi drugemu čebelarju, ki je v neposredni bližini tega kraja imel 126 panjev s čebelami.

Manjši pogin čebel so danes v dopoldanskem času v vasi Orehovski vrh (UE Gornja Radgona) obravnavali tudi radgonski policisti.  Pri ogledu sta sodelovala veterinarski in kmetijski inšpektor. Tudi v tem primeru so bili odvzeti vzorci poginulih čebel.

Tretji primer večjega pogina čebel se je danes zgodil v Dolgi vasi (UE Lendava). Policisti so ob navzočnosti kmetijskega in veterinarskega inšpektorja opravili ogled.

V vseh obravnavanih primerih bo točen vzrok pogina čebel  pokazala analiza poginulih čebel. Materialna škoda še ni ocenjena.

V kolikor bo analiza pokazala, da je pogin čebel posledica uporabe kemičnih sredstev, bodo policisti zoper storilca podali kazensko ovadbo.


Več v Črna kronika