Kofola z rekordnim poletjem

Kupci so bili zvesti tradicionalnim znamkam.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 30. november 2020 ob 16:16
Radenska in LEROS

Radenska in LEROS

Skupina Kofola je izboljšala glavne ekonomske kazalnike, odlične rezultate je še posebej dosegla v Češko-Slovaškem segmentu, ki sloni na tradicionalnih znamkah. V tretjem četrtletju poslovnega leta je zabeležila za 8.325 tisoč EUR višje prihodke, EBITDA pa je narasla za 4.592 tisoč EUR. To je Kofoli omogočilo ustvarjanje rezerv za ekonomsko nestabilnost, povezano z drugim valom pandemije COVID-19.

"V našem poslu poletna sezona odloča o uspešnosti poslovnega leta. Vesel sem, da je bila letošnja sezona najboljša doslej. Na naše tradicionalne produkte se kupci lahko zanesejo tudi v najbolj nesigurnih časih. Na Češkem in Slovaškem smo uspeli doseči za 21,4 % višje prihodke kot v četrtletju pred tem, rast za celotno Skupino pa je znašala 11,8 %," je dejal Jannis Samaras, predsednik skupine Kofola.

Radenska Naturelle

Radenska Naturelle v lažji plastenki iz 100% reciklirane plastike


Najboljše rezultate zabeležili sirupi

Med kategorijami so najboljše rezultate zabeležili sirupi, medtem ko je znatno narasla tudi prodaja vod. "Primerjajoč zadnja dva kvartala, so prihodki iz naslova sirupov narasli za 20,5 %, vod pa kar 35,5 %. K temu rezultatu je prispeval nedavni nakup mineralnih vod Ondrášovka in Korunní. V veselje mi je bilo videti, da je bila prodaja naših dveh novih produktov - Korunní v stekleničkah in Ondrášovka z okusom ličija - celo nad pričakovanji," ocenjuje Samaras. Kofola je zabeležila tudi rast tržnega deleža pred dvema letoma na trgu predstavljene mineralne vode Kláštorná Kalcia. Njene rPET plastenke so bile uspeh tako med potrošniki kot tudi na prestižnih tekmovanjih. Pred kratkim je Kláštorná Kalcia tako prejela naziv Najboljši v PET kategoriji na mednarodnem tekmovanju stekleničenih voda Global Water Drinks Awards 2020, in sicer kot edina znamka iz Češko-Slovaške regije.

Prihodki so se v tretjem četrtletju povečali tudi v rastlinskem segmentu skupine Kofola, ki sta ga zastopala poljska Premium Rosa in tradicionalni češkoslovaški proizvajalec zeliščnih mešanic LEROS. Podjetje v glavno sezono čaja in kave vstopa z lastno blagovno znamko originalne italijanske kave Trepallini, ki je bila razvita v sodelovanju z italijansko družinsko pražarno in inštitutom za kavo ARC.

Najmanj uspešna znamka v portfelju Skupine je bila UGO, na katero so vplivali ukrepi pandemije COVID-19 in oslabljenih ekonomij. Vpliv pandemije je bil očiten tudi v padcu turizma, ki je zaznamovala Adriatic regijo, kjer je Skupina zabeležila upad za 6,7 %. V tem času je Radenska nadaljevala s svojimi trajnostnimi aktivnostmi in predstavila mineralno vodo Radenska Naturelle v 100% rPET plastenki ter istočasno izvedla kampanjo sajenja 20.000 dreves na Hrvaškem in v Sloveniji.

"V leto 2020 smo vstopili stabilno. Naša EBITDA je bila v prvih 9 mesecih višja kot lani, Ondrášovka in Korunní sta dosegli pričakovanja. Še vedno se držimo naše ciljne EBITDA za leto 2020 med 950 in 1000 mCZK, vendar bo glede na trenutni vpliv pandemije verjetno približno okoli spodnje meje. Ne vidim ovire, da ne bi prišlo do izplačila dividend v višini 13,50 CZK na delnico. V prihajajočem obdobju splošnih ekonomskih restrikcij bomo nadaljevali z našim preverjenim pristopom fleksibilnih cen in dobro opredeljenih sezonskih stroškov," obete za preostanek leta Skupine začrta Samaras.

EBITDA

Bolj zelena Slovenija

Radenska na trajnostni misiji: Z vašo pomočjo bodo zasadili 10.000 novih dreves




Več v Gospodarstvo