Sveže jagode iz Slovenskih goric so kupci sprejeli z velikim odobravanjem

Mlada in inovativna kmeta Kristjan Lovrec in Aleš Kovačec imata najmodernejši rastlinjak za pridelavo jagod. Jagode se prodajajo pod blagovno znamko Jagoda Všečka.

Ivan Trunk, sobota, 5. december 2020 ob 19:063
Aleš Kovačec in Kristjan Lovrec

Aleš Kovačec in Kristjan Lovrec

V Gibini, v občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah sta mlada in inovativna kmeta Kristjan Lovrec, lastnik posestva, in njegov poslovni partner Aleš Kovačec, kateri prihaja iz Juršincev, letos zgradila najmodernejši rastlinjak za pridelavo jagod v katerem raste 120.000 sadik na 6000 m2. Rastlinjak je postavilo italijansko podjetje Europrogress. Cena projekta je več kot 800.000 evrov, del sredstev sta prejela iz EU, oba pa sta polovična lastnika. Gre za najmodernejši rastlinjak in je to velika inovacija pridelave jagod v Sloveniji.

Jagode so posajene v vreče s humusom. Rastlinjak je popolnoma avtomatiziran, s pomočjo računalnika in senzorjev se regulira senčenje, megljenje, gretje, zračenje, namakanje in fertigacija. Rastlinjak je še bolj poseben zaradi tega, saj so vse jagode v zraku. Celoten sistem je narejen tako, da se vsaka druga vrsta spušča in dviga. V rastlinjaku je 12 kilometrov miz, pri opravilih se mize spustijo na delovno višino, odvisno od dela. Ob sajenju na cca 1m, ob obiranju pa na 1,3m. Kar pomeni, da ni več sklanjanja pri obiranju jagod.

Jagode v Sloveniji iskan pridelek

Kristjan pojasnjuje, da so jagodo izbrali iz več razlogov, saj gre za pridelek, ki je iskan v Sloveniji. "Še posebej sedaj, ko gremo proti zimi in je slovenskih jagod le za vzorec. Jagode smo posadili v sredini avgusta, sedaj pa že od konca septembra trgamo zelo okusne jagode. Trenutno gojimo tri sorte, dve pa imamo še za poskus. Tovrstna pridelava je za okolje veliko bolj prijazna, saj ni nobenih vplivov na okolje, vsa odpadna voda se prečisti in vrne nazaj v namakalni sistem. Trenutno vse jagode prodamo brez težav, saj jih je kupec sprejel z velikim odobravanjem. V jesenskem času primanjkuje slovenskih jagod v Slovenji. Imamo jagode iz Španije, Nizozemske, Belgije za katerimi je veliko kilometrov. Naše jagode so obrane na primer v ponedeljek, v torek zjutraj so že na polici," nam je povedal.

Jagoda Všečka

Kljub epidemiji in slabemu vremenu, jim je uspelo

Na vprašanje zakaj sta se odločila za ta projekt, Aleš pojasnjuje: "Pred leti mi je Kristjan pokazal tovrstno pridelavo na Portugalskem. Takoj sva bila oba za to, da si greva ogledat. Samo kakšen mesec za tem sva se odpravila na Portugalsko, kjer sva si ogledala dva podobna rastlinjaka. Oba sva bila nad videnim navdušena, rekla sva si, to bova midva naredila. In res sva šla takoj v akcijo s pridobivanjem vseh možnih dovoljenj, katerih pa ni bilo malo. Ko pa smo pridobili vsa dovoljenja, smo še imeli velike težave s korono. Ravno s pričetkom gradnje se je pričela epidemija in vse smo morali prestaviti za dober mesec, potem pa je prišlo še zelo slabo vreme, skoraj vsak dan nevihte in dež. Na koncu je šlo zelo na tesno. Sadike smo že imeli na dvorišču, rastlinjak pa še ni bil končan. Ampak na koncu nam je zadnji trenutek vseeno uspelo". S pridelavo jagod v prvih mesecih sta oba zelo zadovoljna.

Jagode pod blagovno znamko Jagoda Všečka so na voljo v trgovinah Hofer Slovenija. Kristjan in Aleš imata tudi vsak svojo kmetijo, Kristjan ima zraven jagod še jabolka, Aleš pa se ukvarja še s poljedelstvom in vinogradništvom. V opravilih v rastlinjaku jima pomagata obe partnerki, Tamara od Kristjana in Sergeja od Aleša. Kristjan sicer izhaja iz sadjarske kmetije Lovrec iz Kukave in si zdaj v Gibini z ženo Tamaro gradita nov dom.



Več v Gospodarstvo