Cena bencina se je povzpela nad en evro

S 1.10. 2020 se cene vseh naftnih derivatov lahko oblikujejo prosto na trgu.

Prlekija-on.net, četrtek, 17. december 2020 ob 09:27
Cene goriv so se povzpele nad en evro

Cene goriv so se povzpele nad en evro

V začetku oktobra se je iztekla Uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, na podlagi katere so se oblikovale najvišje dovoljene maloprodajne cene za neosvinčen motorni bencin 95 in dizel na bencinskih servisih izven avtocest in hitrih cest S 1. oktobrom se tako cene vseh naftnih derivatov lahko oblikujejo prosto na trgu.

Ob tem se je takrat cena 95-oktanskega bencina povsod znižala pod 1 evro, kolikor je cena znašala pred uveljavitvijo uredbe, tokrat pa so cene bencina nad 1 evro. Dizel pa se je že kmalu po tem povzpel nad en evro.

Cene goriv v Ljutomeru
Cene goriv v Ljutomeru na dan 17. december 2020, vir: goriva.si

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je že lani vzpostavilo spletno aplikacijo goriva.si, ki prikazuje maloprodajne cene naftnih derivatov na posameznih bencinskih servisih v Sloveniji. "Transparentno obveščanje potrošnikov o cenah naftnih derivatov potrošnikom omogoča racionalnejše obnašanje pri nakupu goriva. Kakovostno informiranje potrošnikov o cenah ima namreč znatne koristi za kakovosten razvoj konkurence, kar se še posebej odraža pri ponudbi homogenih proizvodov, kamor spadajo pogonska goriva. Večja kot je informiranost potrošnikov, manjša je možnost protikonkurenčnega obnašanja ponudnikov, kamor spada tiho dogovarjanje o cenah," so ob tem sporočili iz MGRT.



Več v Gospodarstvo