Nov pogin čebel, znani vzroki za pogine: klotianidin na koruzi

Minister Židan je ob tem dejal, da je krivce potrebno kaznovati

Prlekija-on.net, ponedeljek, 25. april 2011 ob 17:546
Čebelnjak

Čebelnjak

Danes v dopoldanskem času je OKC PU Murska Sobota ponovno sprejel obvestilo o dveh primerih pogina čebel. Prvi primer so policisti obravnavali v Dolnji Bistrici (UE Lendava). Z ogledom kraja so ugotovili, da je enemu čebelarju v 33 panjih poginila velika večina čebel. Drugi primer pogina so policisti obravnavali v Brezovcih (UE Murska Sobota), kjer je v 34 čebeljih panjih, ki so last enega čebelarja, poginila tretjina čebel.

V obeh primerih sta na kraj dogodka prišla tudi kmetijski inšpektor in strokovna sodelavka Nacionalnega veterinarskega inštituta. Kmetijski inšpektor je za potrebe analize odvzel tudi vzorce poginulih čebel.

Materialna škoda ni ocenjena. Točen vzrok pogina bo pokazala analiza poginulih čebel.

Prve analize kažejo na krivdo klotianidina
Po poročanju RTV Slovenija so znane tudi prve analize vzorcev odvzetih pri poginulih čebelah prejšnje dni. Te analize kažejo, da je kriv klotianidin, ki ga je mogoče najti na semenu koruze. Inšpektorji bodo zato v prihodnjih dneh preverjali izvor semena koruze, njegovo pravilno obdelanost in način sajenja. Seme koruze, ki je lahko v prometu v Sloveniji, mora biti po besedah ministrstva tretirano in obdelano v skladu s pravilnikom o dolžnostih uporabnikov fitofarmacevtskih sredstev ter pravilnikom o kakovosti semena žit. Zdaj bodo tako ugotavljali skladnost kakovosti semena koruze in preverjali spoštovanja dobre kmetijske prakse pri sajenju koruze. Kmetje so namreč v tem obdobju sejali na suhnatih tleh in vetrovnih vremenskih razmerah.

Našo regijo sta zaradi teh dogodkov konec prejšnjega tedna že obiskala kmetijski minister Dejan Židan in glavna inšpektorica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Saša Dragar Milanovič. Minister Židan je ob tem povedal, da ko izvejo vzrok, želijo izvedeti tudi, kdo je krivec in krivca ustrezno kaznovati.

Zaradi klotianidina v Nemčiji leta 2008 poginilo 330 milijonov čebel
Klotianidin so v Nemčiji uporabili leta 2008, da bi uničili koruznega zajedalca. Kmalu zatem je poginilo 330 milijonov čebel, analize pa so pokazale, da je 29 od 30 teh čebel poginilo neposredno od vpliva tega pesticida. Vlada je takrat takoj prepovedala ta pesticid ter povrnila škodo oškodovancem. Ta pesticid so takrat prepovedali tudi v Franciji, Italiji in pri nas, v Sloveniji.


Več v Črna kronika