Na računalniku pokojnega pesnika našli doslej neizdane literarne zapise

Na računalniku pokojnega Danila Muršca so našli njegova doslej neizdane literarne zapise, ob njih pa pripadajoča likovna dela, ki so jih oblikovno uredili ter združili v knjigi, s katero se želijo izdajatelji pokloniti njegovemu ustvarjalnemu delu.

Aleksandra Papež, četrtek, 31. december 2020 ob 16:31
Literarni zapisi

Literarni zapisi

»Ko v vaški kapeli zvoni in jutro v dan se budi, toplo pobožaš mi dlan in rečeš, glej, še en najin dan.« je zapisal pesnik in pisatelj Danilo Muršec iz Trnovske vasi v zapisu, pred kratkim odkritem na njegovem računalniku in sedaj sveže natisnjenem v pesniški zbirki, izdani po njegovi smrti.

Na računalniku pokojnega Danila Muršca so našli njegova doslej neizdane literarne zapise, ob njih pa pripadajoča likovna dela, ki so jih oblikovno uredili ter združili v knjigi, s katero se želijo izdajatelji pokloniti njegovemu ustvarjalnemu delu. Pri izdaji je poleg Založbe Kreativna PiKA, sodelovalo Kulturno društvo Muršec Živkov iz Trnovske vasi, katerega dolgoletni in aktivni član je bil tudi Muršec ter njegova domača občina Trnovska vas.

Pesniška zbirka je razdeljena na 4 tematske sklope: preprosto jaz, preprosto ti, preprosto mi in odhajanja. Objavljeni verzi se dotikajo najglobljih čustvovanj v le enem ali nekaj verzih in daljših, skoraj proznih razmišljanjih tudi vsakdanjih, življenjskih tem s prezrtih zornih kotov.

»So jutra, ko je svet prevelik, svetloba presvetla in hrup prehrupen. So jutra, ko je soba tvojega srca dovolj.« se glasi eno izmed krajših poetičnih razmišljanj iz knjige.

»Kar smo ob njegovi nenadni izgubi obljubili, smo sedaj izpolnili.« je zapisal Zmago Šalamun, predstavnik podjetja Kreativna PiKA ob izidu pesniške zbirke Preprosto. »Vsem, ki smo poznali Danila Muršca, je knjiga, ki jo držite v roki neprecenljivo bogastvo

Naj spomnimo, da je bil Danilo Muršec (1959-2019) iz Biša pri Trnovski vasi učitelj likovne vzgoje. Ob tem se je občasno ukvarjal s pisanjem pesmi in proze. Svoja dela je redko objavljal, saj jih je razumel kot svoje intimne trenutke, je pa bil na natečajih večkrat uspešen in tudi nagrajen. Leta 2014 je izšla njegova prva pesniška zbirka Jesenske trave, za katero je poleg verzov prispeval tudi ilustracije.

Literarni zapisi



Več v Kultura in izobraževanje