Marija Arih je dopolnila 106 let

Preživela je Avstro-Ogrsko državo in pozneje še šest držav. Spominja se tudi denarnih valut in sicer od krone do evra. Preživela je tri vojne.

Prlekija-on.net, četrtek, 7. januar 2021 ob 09:051
Marija Arih je praznovala 106. rojstni dan

Marija Arih je praznovala 106. rojstni dan

Pisalo se je leto 1915, ko je 3. januarja v družini Štumberger v Prepoljah na Dravskem polju na svet prijokala, danes najstarejša občanka mesta Maribor Marija Arih. Ko je bila Marija stara 16 let je odšla s trebuhom za kruhom. Kot delavka je delala v tekstilni tovarni Hutterjevih v Hočah. Z družino je živela v mestu Maribor. Leta 1939 se je poročila z možem Andrejem Arihom. V zakonu je povila hčerko in dva sina. Kar 85 let je živela v mestu ob Dravi v Mariboru. Preživela je Avstro-Ogrsko državo in pozneje še šest držav. Spominja se tudi denarnih valut in sicer od krone do evra. Preživela je tri vojne.

V domu sv. Lenarta v Lenartu v Slovenskih goricah jesen življenja preživlja od leta 2015. Ob njenem rojstnem dnevu so ji v domu pripravili krajšo slovesnost. Lepe želje za njen častitljivi rojstni dan so ji izrekli direktor Doma sv. Lenarta Zlatko Gričnik, župan občine Lenarta mag. Janez Kramberger. Čestitkam in lepim željam pa so se pridružili zaposleni in stanovalci doma, ki so se vsi skupaj posladkali s torto. Na praznovanje rojstnega dne pa so prišli njeni najdražji. Vsi skupaj so s slavljenko Marijo obujali njene spomine, ki so se ji vtisnili v spomin skozi častitljivih 106. let življenja.

Marija je v Domu v Lenartu vsem ogledalo, ki je prežeta v ponižnosti in skromnosti. Iz njenih ust so vedno lepe besede in nikoli ne izostanejo besede hvala in Bog naj vas vse čuva. Vsi skupaj so ji zaželeli še obilo zdravja in mnogo lepih trenutkov, ki bodo dodatno obogatili njene spomine, ki sežejo daleč v preteklost.

Slavljenka Marija Arih je preprosta ženica. Rada se udeležuje domskih svetih maš in rada poje cerkvene pesmi. V šali je dejala, da je doslej živela pod 26 župani, številnimi duhovniki in škofi v mariborski nadškofiji. Rada spregovori o svoji bogati življenjski poti, ki ji ni bila postlana z rožicami. Njene življenjske izkušnje so bogate, polne zakladov in preizkušenj. Njena življenjska vrlina je bila vse skozi skromnost, ponižnost, poštenost in skrbnost.

Jože Žerdin