Poslovil se je Mirč, zadnji mlinar na Muri

Družina Babič že več desetletij živi in diha z reko Muro. Mlin je sedaj na žalost ostal še brez zadnjega mlinarja na Muri, Mirča.

Prlekija-on.net, sreda, 13. januar 2021 ob 00:20
Vladimir Babič - Mirč

Vladimir Babič - Mirč

Poslovil se je Vladimir Babič - Mirč, mlinar v Babičevem mlinu na reki Muri v Veržeju, ki je eden od nekoč mnogih ostal do danes. Na reki Muri je bilo konec 18. stoletja 69 plavajočih mlinov, leta 1925 pa naj bi bilo 93 lastnikov plavajočih mlinov. Babičev mlin je danes edini panonski plavajoči mlin na reki Muri, gre pa za enkraten tehnični spomenik kulturne, zgodovinske in etnografske dediščine ter vrednosti. Mlin je sedaj na žalost ostal še brez zadnjega mlinarja na Muri, Mirča.

Babičev mlin na Muri

Kolesa Babičevega mlina se vrtijo tudi pozimi


Babičev mlin je že tretja generacija mlinov, ki stojijo na tem mestu. Lastnik prvega mlina, ki je bil postavljen leta 1890 je bil dedek Mirča. Ti plavajoči mlini so značilni za ravninsko pokrajino, saj so prebivalci v njih mleli žito in pšenico, Babičev mlin pa se še danes vedno vrti in ga poganja voda, mlin pa se je vedno prilagajal nivoju vode. Babičev mlin je bil v celoti zgrajen iz lesa. Leta 1915 je bil zgrajen drugi mlin, saj je prvi zgorel, lastnik pa je bil Jožef Babič, oče Mirča, tudi ta mlin je pogorel do tal. Leta 1925 je Jožef Babič zgradil nov mlin in nadaljeval mlinarsko tradicijo. Mlinska hišica se je preselila na obrežje Mure, vodno pogonsko kolo pa je bilo pritrjeno na dveh lesenih plavajočih čolnih, za prenos pogonske sile pa so se uporabljali različni jermeni.

Mlin, ki danes stoji je lesen, postavljen na štirih stebrih ob obrežju reke Mure, vodno kolo pa je danes pritrjeno na dveh plavajočih čolnih, ki sta iz železa. Leta 1990 je narasla Mura odnesla pogonsko kolo. Stavba mlina stoji na obrežju reke Mure. V mlinu so mlinski stroji, trije valjčni mlini, ki so stari sto let. Babičev mlin, ki je poznan daleč naokrog, je v družinski lasti, mlinarja Vladimirja pa je že pred leti nadomestila hčerka Karmen.

Mirč počivajte v miru, svojcem pa iskreno sožalje.

Ode još jedna legenda RIP Mirč (zadnji mlinar na Muri). Naša zadnja fotka. 19.12.2020.

Objavil/a Cizar Denis dne Torek, 12. januar 2021
18. novoletni spust po reki Muri

Dokležovski gasilci obiskali mlinarja Vladimirja Babiča pri mlinu na reki Muri pri Veržeju




Več v Črna kronika