Z vozil ponovno pada led, ki je lahko zelo nevaren

V petek so v Ljutomeru v enem izmed križišč ležali veliki in nevarni kosi ledu.

Prlekija-on.net, petek, 15. januar 2021 ob 17:56
Led na cesti in pločniku

Led na cesti in pločniku

Ob teh mrzlih zimskih dneh, predvsem v križiščih in krožiščih, ponovno lahko opazimo kupe ledu, ki na cestne površine, pločnike in kolesarske steze padajo predvsem s tovornih in tudi drugih vozil. V petek so v Ljutomeru v enem izmed križišč ležali veliki in nevarni kosi ledu.

Vozniki teh vozil bi že pred začetkom vožnje morali očistiti svoje vozilo ledu in snega, saj med vožnjo ti leteči kosi ledu za ostale udeležence pomenijo veliko nevarnost, če denimo kos ledu nenadoma pade na vetrobransko steklo ali pa na pešca na pločniku. V preteklosti se je zgodilo že kar nekaj nesreč, kjer je led padel na mimovozeča vozila ter poškodoval ljudi, tudi huje.

Z vozil te dni pada debel led

Kos ledu, ki je padel s tovornega vozila, v steklo zarezal kot britev


Vozilo je pred vožnjo potrebno očistiti

Vsak voznik bi ob takih jutrih pred vožnjo torej moral zlesti na vrh vozila in počistiti led, ki je nastal iz nabrane vode, a to počne le malokdo. Tudi pri osebnih vozilih bi vozniki morali pred vožnjo poskrbeti, da se z vozila temeljito očisti nočna slana in zmrzal s stekel. Tako večina voznikov nekaj minut, dokler notranje ogrevanje ne prične delovati na polno, vozi z močno zmanjšanim vidnim poljem, kar je izredno nevarno.

Ključna oprema vsakega vozila v teh mrzlih dneh, je torej sredstvo za odmrzovanje in strgalo, tudi metlica za sneg. Za vozila, ki so čez noč parkirana na odprtem, je priporočljiva tudi ponjava, ki prekrije vsaj prednja stekla, lahko pa si pomagamo tudi z rjuho ali kartonom.

Za prekršek se voznik kaznuje z globo 200 evrov

Tudi policija ob tem opozarja vse voznike, da na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Tovor na in v vozilu pa mora biti ustrezno naložen in pritrjen oziroma pokrit tako, da se ne razsipa ali pada z vozila in ne predstavlja nevarnosti ali ovire za udeležence cestnega prometa ali povzroča škode na cesti in objektih.

Take situacije so zelo nevarne na vseh cestah in za vse udeležence (tudi pešce, kolesarje itd.), predvsem pa zunaj naselij in na avtocestah, kjer lahko led, ki prileti z vozila, zaradi višjih hitrosti prebije tudi vetrobransko steklo in hudo poškoduje udeležence.

Policisti ob dnevih z nizkimi temperaturami opozarjajo tudi na čista stekla. Vozniki morajo še pred vožnjo poskrbeti, da bodo vsa stekla na vozilu ter zunanja vzvratna ogledala čista in da bo iz vozila omogočena dobra preglednost.

Za prekršek se voznik kaznuje z globo 200 evrov, v primeru nastanka hudih telesnih poškodb v prometni nesreči pa ima dejanje znake kaznivega dejanja zoper varnost javnega prometa.