V potresu na Hrvaškem, škoda zabeležena v 88 slovenskih občinah

Po prvih zbirnih ocenah bo škoda presegala 0,3 promile državnega proračuna, zato je izpolnjen pogoj za izdajo sklepa o pričetku ocenjevanja škode.

Prlekija-on.net, četrtek, 21. januar 2021 ob 23:50
Škoda po potresu je bila zabeležena v 88 občinah

Škoda po potresu je bila zabeležena v 88 občinah

Uprava RS za zaščito in reševanje je regijske izpostave Brežice, Celje, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Postojna, Ptuj in Slovenj Gradec oz. vse občine, ki so del teh izpostav pozvala, da začnejo ocenjevati posledice, ki so nastale ob potresu konec prejšnjega leta, ki je prizadel osrednjo Hrvaško, škoda pa je nastala tudi pri nas v občinah omenjenih izpostav. Poziv uprave je tako namenjen 88 občinam v teh regijskih izpostavah.

Neposredna škoda na stvareh se prične z zbiranjem vlog oškodovancev, ki so utrpeli škodo na stavbah v občinah: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Sevnica, Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Radeče, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec, Grosuplje, Ivančna Gorica, Kostel, Osilnica, Trzin, Benedikt, Cerkvenjak, Duplek, Hoče-Slivnica, Kungota, Lenart, Maribor, Miklavž na Dravskem polju, Pesnica, Ruše, Slovenska Bistrica, Sv. Trojica v Slov. Goricah, Šentilj, Gornja Radgona, Ljutomer, Črnomelj, Dolenjske Toplice, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo Mesto, Semič, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Straža, Trebnje, Žužemberk, Postojna, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Gorišnica, Hajdina, Juršinci, Kidričevo, Majšperk, Markovci, Ormož, Podlehnik, Ptuj, Središče ob Dravi, Sveti Andraž v Slov. Goricah, Sveti Tomaž, Trnovska Vas, Videm, Zavrč, Žetale in Slovenj Gradec.

Potres je imel epicenter 47 km jugovzhodno od Zagreba, vir: EMSC

Spet nas je pošteno streslo. Na Hrvaškem številne poškodbe stavb, umrlo več ljudi.


Občinske komisije bodo v navedenih občinah ocenile škodo do 12. februarja 2021, regijske komisije za ocenjevanje škode pa bodo na svojem območju opravile kontrolne preglede do 19. februarja 2021. Škodo na kulturni dediščini bo ocenil Zavod za varstvo kulturne dediščine do 9. februarja 2021.

Kot je znano, so 29. decembra lani, ob 12.19, seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili zelo močan potres na Hrvaškem, 149 km jugovzhodno od Ljubljane. Po preliminarnih podatkih evropsko-sredozemskega seizmološkega centra (ESMC) je imel magnitudo 6,1. Potres so čutili prebivalci celotne Slovenije. Uprava RS za zaščito in reševanje je zato pozvala prizadete občine, da si ogledajo in prijavijo prvo ocenjeno škodo, Ministrstvo za kulturo pa je že dan po potresu podalo Upravi RS za zaščito in reševanje pobudo za popis in ocenjevanje škode na kulturni dediščini.

Škoda po potresu je bila zabeležena v 88 občinah. Po prvih zbirnih ocenah bo škoda presegala 0,3 promile državnega proračuna, zato je izpolnjen pogoj za izdajo sklepa o pričetku ocenjevanja škode.

Poškodbe na cerkvi

Tudi tokratni potres poškodoval trojiško cerkev




Več v Gospodarstvo