Ob otoplitvi že prvi zvončki, a prihaja spet ohladitev

V nedeljo dopoldne se bodo padavine od juga znova okrepile. Tudi po nižinah bo dež prešel v sneg.

Prlekija-on.net, petek, 22. januar 2021 ob 17:35
Zvončki v Prlekiji

Zvončki v Prlekiji

V drugi polovici januarja je nad naše kraje prišla izrazita odjuga in otoplitev, ki je pobrala še tisto malo snega, kar ga je zapadlo to zimo v sicer dokaj zimskem prvem delu januarja. Ob otoplitvi, ko so se temperature pri nas povzpele do okoli 13 °C, so v naravi že zacveteli prvi zvončki, ki smo jih te dni lahko zasledili že marsikje v Prlekiji. Te na fotografijah smo v teh dneh zasledili v okolici Ljutomera.

Zvončki sicer cvetijo od februarja do aprila in so eni izmed najbolj znanih znanilcev pomladi. Zadnja leta smo zvončke vedno lahko uzrli ob koncu januarja ali v začetku februarja, ni pa bila niti redkost, ko smo jih lahko zasledili že tudi kmalu po novem letu.

V naslednjih dneh pa po napovedih spet sledi ohladitev.

V Prekmurju in na Štajerskem bo še pihal južni veter

Po napovedih RS za okolje (Arso), se bodo zvečer padavine od zahoda krepile in ponoči prehodno razširile proti severovzhodu. Pihal bo južni do jugozahodni veter, ob morju okrepljen jugo.

V soboto bo oblačno. Padavine bodo nekoliko oslabele, manj jih bo v vzhodnih krajih. Meja sneženja se bo spuščala in bo popoldne v severni Sloveniji na okoli 500 m nadmorske višine. Jugo ob morju bo slabel, predvsem v Prekmurju in na Štajerskem bo še pihal južni veter. Temperature bodo na Gorenjskem in Koroškem od 0 do 5, drugod od 5 do 11 °C.

V noči na nedeljo bodo padavine prehodno ponehale in se v nedeljo dopoldne od juga znova okrepile. Tudi po nižinah v notranjosti Slovenije bo dež prešel v sneg. Popoldne bo zapihal severovzhodnik, na Primorskem večinoma šibka burja. V ponedeljek zjutraj se bo od zahoda hitro pooblačilo, v južni ter ponekod v zahodni in osrednji Sloveniji bo občasno rahlo snežilo. V torek bo sončno z mrzlim jutrom.

Napoved vremena
Napovedane temperature za Ljutomer v tem tednu, vir: Accuweather aplikacija


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Narava