Favorizirana ekipa Luke Koper dobila prvo tekmo osmine finala

V športni dvorani ŠIC Ljutomer sta se srečali drugo uvrščena ekipa 1.B lige, ŽOK Ljutomer ter sedmo uvrščena ekipa 1.A lige, Luka Koper.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 1. marec 2021 ob 11:13
ŽOK Ljutomer - Luka Koper

ŽOK Ljutomer - Luka Koper

V osmini finala državnega prvenstva Slovenije za odbojkarice, sta se v športni dvorani ŠIC Ljutomer, srečali drugo uvrščena ekipa 1.B lige, ŽOK Ljutomer ter sedmo uvrščena ekipa 1.A lige, Luka Koper. Boljša je bila favorizirana ekipa Luke Koper, ki je tekmo dobila z rezultatom 0:3 (23:25, 20:25, 20:25).

Prvi set so pričele Koprčanke ter povedle z 0:1 ter kasneje po bloku in napaki domačink na mreži, še z 1:4. V začetku niza je bilo očitno, da so domačinke dokaj nesproščene, saj so v tem delu naredile kar pet lastnih napak, kar je pomenilo vodstvo gostij s 3:7. Delno je bila nesproščenost prisotna tudi na strani Koprčank, vendar ne v takem obsegu kot pri domačinkah. Koprčanke so s pridom izkoriščale napake domače ekipe ter si nabirale točko za točko naskoka. Po vodstvu 4:10 za gostje je trener Novak vzel še drugi odmor, da predrami svojo ekipo. Pri tem je le delno uspel saj so domačinke še naprej bile nezbrane in na sredi seta zaostajale za šest točk (6:12). Po dveh blokih Barbare Petek so Ljutomerčanke znižale na 8:12. Koprčanke se seveda niso zmedle ter so po napadu Đukičeve in bloku Uršičeve, povedle z 8:14. Ljutomerčanke se še niso predale ter so po določenih menjavah v postavi, pričele loviti zaostanek ter se s Koprčankami izenačile pri 18:18. Do konca seta smo gledali izenačeno in razburljivo igro, kjer so bile spretnejše in tudi srečnejše Koprčanke ter set dobile z rezultatom 23:25.

Tudi drugi set so povedle gostje z 1:3, Ljutomerčanke pa so kasneje znižale rezultat na 3:4. Domačinke so bile tudi v drugem setu dokaj nesproščene in v krču, kljub temu pa so izid izenačile pri 6:6 ter kasneje z blokom Kolmaničeve na 8:8. Smolnikova je nato Koprčanke povedla v vodstvo z 9:12. Po odmoru domačega trenerja, sta nove bloke dodali Ana Kolmanič in Barbara Petek ter znižali rezultat na 11:12. Po menjavi v domači vrsti in dveh novih napakah, so Koprčanke povedle s 13:17. Tudi po odmoru se stanje na igrišču ni bistveno spremenilo saj so Koprčanke še naprej imele nekaj točk naskoka, vidno pa je bilo, da so za nianso boljše nasprotnice. To se je kazalo tudi pri rezultatu, ko so visoko povedle s 14:21. Taka prednost pa je gostjam zadostovala za miren zaključek seta, ki so ga kljub naporom domačink, da se točkovno približajo, zasluženo dobile z rezultatom 20:25.

Ljutomerčanke so v tretji set vstopile z dodatnim krčem po dveh izgubljenih nizih, kjer očitno niso igrale tako kot znajo. Tako so Koprčanke tudi ta niz povedle z 0:3 in kasneje 2:6. Kljub temu, da je domači trener poskušal vse, da umiri igralke, mu to nekako ni uspevalo, saj so domačinke, kljub želji in borbenosti, bile v ključnih trenutkih nezbrane, kar so izkušene Koprčanke izkoriščale ter povedle s 4:10. Da so domačinke podlegle pomembnosti tekme, je bilo več kot očitno, saj so le delno prikazale igro, ki so jo sposobne. Koprčanke kot izkušena prvoligaška ekipa, je znala vse slabosti Ljutomerčank s pridom izkoristiti, kar se je odražalo na rezultatu. Povedle so z visoko razliko več kot 10 točk in očitno je bilo, da so se Ljutomerčanke nekako predale. Koprčanke so tokrat pokazale, da so prvoligaška ekipa, saj so bile boljše nasprotnice. So se pa do konca seta Ljutomerčanke borile za vsako točko ter kazale igro, ki jo znajo. Žal jim na koncu kljub izredni borbenosti ni uspelo. Set so izgubile z 20:25.

Kljub visoki zmagi Koprčank, je treba dodati, da Ljutomerčanke znajo igrati boljšo odbojko kot so jo prikazale v tej tekmi. Očitno pa je tekma za uvrstitev v 1. A ligo, tokrat večini igralk nekako "zvezala" noge in roke, kljub temu, da so na trenutke prikazale dobro odbojko. Žal pa je bilo lastnih napak na trenutke preveč, npr. 7 napak na servisu v prvem setu. Tudi zato ekipe Luka Koper, žal niso mogle premagati.

Veronika Mikl, igralka ŽOK Ljutomer, je po tekmi povedala: "Danes so bila pričakovanja in želje vseh punc najbrž previsoka, zaradi česar je večina nekako nehote podlegla pritisku pomembnosti tekme. Posebej tudi zato, ker jih večina takih odločilnih tekem še ni igrala. Nas pa navdaja upanje, da bomo na drugi tekmi prikazale boljšo igro, ker smo tega vsekakor sposobne, še posebej, če bomo igrale sproščeno in brez pričakovanj".

ŠD ŠIC Ljutomer, 27.2.2021, 1/8 finala državnega prvenstva za odbojkarice med ŽOK Ljutomer in Luko Koper. Sodnika: Rožej Marko in Juraja Nina, delegat: Branko Hrga.

ŽOK Ljutomer: Makoter (1), Pintarič (8), Petek (8), Banfi (2), Kutnjak, Mikl (L), Stavbar, Sakovič (8), Stankovič (4), Kolmanič Ana (8), Kolmanič Anja, Oletič. Trener: Bojan Novak

Luka Koper: Đukič (10), Kladnik, Debernardi (L), Suljič, Smolnik (10),Kolbl (6), Uršič (4), Širol (1), Simčič (L), Šiljič, Pavlovič (1), Kaker (15), Lazar.