»Vinorodni okoliš Jeruzalem si zaradi svoje edinstvenosti zasluži zakonsko zaščito«

Vinogradniki z Ljutomersko – Ormoškega območja si želijo na etiketah steklenic svojih vin zapisati geografsko področje – Jeruzalem Slovenija

Prlekija-on.net, četrtek, 12. maj 2011 ob 14:321
Franc Jurša s pobudniki zakona

Franc Jurša s pobudniki zakona

Na Društvu vinogradnikov Ljutomersko – Ormoških goric Jeruzalem, Društvu vinogradnikov in prijateljev vin Ljutomer, Salonu Jeruzalem, ta združuje dvajset vinogradnikov iz omenjenega območja, Klubu Šipon, P&F Jeruzalem Ormož ter P&F Jeruzalem Ljutomer so prepričani, da si vinorodni okoliš Jeruzalem Slovenija zasluži, da se zaščiti s posebnim zakonom.

Ob tem so posebej izpostavili, da spada to področje med pet odstotkov najboljših vinogradniških leg za bela vina v svetu, kar je naravno bogastvo, ki ga je potrebno končno tudi vnovčiti. Njihovo pobudo sta podprla tudi Franc Jurša in Vili Trofenik, ki sta tako skupaj s skupino poslancev vložila v parlament novelo zakona o vinu, ki vzpostavlja vinorodni okoliš Jeruzalem Slovenija. Predlog je že obravnaval tudi Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pri Državnem zboru in za sprejem ne vidi nobenih zadržkov. Pobudniki in predlagatelji so na podlagi dosedanjih izkušenj doma ter izkušenj iz tujine trdno prepričani, da bo to bistveno povečalo prepoznavnost regije hkrati pa omogočilo boljše tržne rezultate za vse udeležence v verigi pridelave vin.

Jurša in Trofenik sta zavrnila tudi nekatere pomisleke, ki so se pojavili v obravnavi, da zakonodaje ne gre sprejemati prehitro: »Ne gre za naglico. Zakon, ki je ta vinorodni okoliš nekoč že ščitil je veljal več kot pol desetletja, vse do leta 2006, ko je bil spremenjen. Do prvih pobud za spremembo je prišlo že v letu 2008, zadnja je bila s strani pobudnikov podana oktobra 2010. Zamujen je vsak dan, ko naš okoliš ni zaščiten. Z vsakim dnem izgubljamo številne priložnosti!« In teh je veliko, so si enotni pobudniki za spremembo zakona in njegovi predlagatelji. Pred kratkim so slovenski vinarji predlagali skupen nastop na tujih trgih in ta izziv za trženje bo eden tistih, ki ga bo potrebno v tem sklopu prav tako obravnavati. Ne le na področju vin, tudi drugače je ime Jeruzalem namreč predvsem v tujini tržno zanimivo, zato gre pričakovati sinergične učinke tudi v turizmu. Dosedanje ime Štajerska je namreč v tujini še vedno jim  veliko bolj prepoznano kot okoliš v sosednji Avstriji, ne v Sloveniji.

Vinogradniki z Ljutomersko – Ormoškega območja si želijo na etiketah steklenic svojih vin zapisati geografsko področje – Jeruzalem Slovenija, kjer je bilo grozdje in vino pridelano, kar jim po sedanji zakonodaji ni dovoljeno. Posledično imena vinorodnega okoliša, ki spada med najelitnejše v svetu, sploh ni zaznati. Kako pomembni so pri prodaji vin okoliši pa priča podatek, da okoliše v Bordeaux-u navidezno med seboj deli le reka, vendar pa je na trgu razlika v ceni, glede na okoliš od koder vino izhaja, lahko tudi do deset krat večja.

S skupnim poimenovanjem okoliša Jeruzalem Slovenija bi vinogradnikom iz tega področja omogočili večjo prepoznavnost vin, skupno promocijo in povezovanje, v prihodnje pa tako tudi boljše možnosti za obstoj in razvoj vinogradništva ter vinarstva.

PREDLAGALCA ZAKONA:
Franc Jurša, poslanec DZ
Vili Trofenik, poslanec DZ

POBUDNIKI ZAKONA:
Društvo vinogradnikov in prijateljev vin Ljutomer
Društvo vinogradnikov Ljutomersko – Ormoških goric Jeruzalem
Salon Jeruzalem
Klub Šipon
P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.
P&F Ljutomer Ormož d.o.o.



Kakšno je vaše mnenje? Sodelujte v anketi.


Več v Gospodarstvo