Zmagovalka letošnje izvedbe Student Cuts je postala Hana Tršar s filmom BenchBirds

Student Cuts festival so predvajali v virtualni izvedbi. Pripravili so ga zaposleni na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer.

Prlekija-on.net, sreda, 28. april 2021 ob 19:13
Student Cuts festival

Student Cuts festival

V šolskem letu 2020/2021 bodo na umetniških gimnazijah, smer gledališče in film, svoje izobraževanje zaključile prve generacije dijakov. Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer je ob tej priložnosti povabila preostali šoli, Gimnazijo Nova Gorica ter Srednjo vzgojiteljsko šolo, gimnazijo in umetniško gimnazijo Ljubljana, k sodelovanju pri javnih projekcijah dijakov.

V ta namen se je ponovno oživil Student Cuts filmski festival, ki je bil pred tem uspešno organiziran s strain UM FERI, Inštituta za medijske komunikacije in ponuja platformo za ustvarjalce, ki ji želijo na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer slediti tudi v prihodnje. Student Cuts je bil zasnovan kot prostor, kjer imajo mladi avtorji možnost, da se predstavijo širši javnosti, pri tem pa se filmi avtorjev predvajajo na različnih lokacijah tekom celega leta, avtorji pa lahko svojim filmom enostavno sledijo na festivalski strani.

S ponovno vzpostavitvijo Student Cuts platforme so jedro festivala premaknili bližje dijakom. Za njih bodo tudi v bodoče pripravljali lastno sekcijo, saj si želijo, da ostanejo vidni tudi v družbi študentske produkcije, ki jo želijo že prihodnje leto priključiti festivalu. S tem želijo omogočiti dijakom, da tudi kasneje na svoji poti prijavljajo filme na festival. Tako bodo dijake še vedno spremljali pri njihovem razvoju, čeprav bodo že zapustili njihove prostore. Po drugi strani pa želijo dijakom pokazati raznolike možnosti in izzive, ki jih že čakajo na naslednji stopnički produkcije.

Student Cuts festival je potekal 22. aprila 2021 med 16. in 19. uro v virtualni izvedbi. V tem času si ga je ogledalo približno 260 gledalcev. Po uvodnem pozdravu ravnatelja GFML Zvonka Kusteca in Jake Polutnika so gledalci prisluhnili arhivskemu pogovoru z Evgenyjem Afineevskyjem, nominirancem za oskarja s filmom Winter on Fire. Sledil je ogled prijavljenih filmov na festival.

Z vseh treh umetniških gimnazij, smer gledališče in film, je bilo prijavljenih dvanajst filmov v skupni dolžini 60 minut. Temu je sledila posneta produkcija gledaliških predstav vseh treh gimnazij, prav tako v dolžini 60 minut. Pred koncem so se virtualnemu festivalu prek videopovezav pridružili avtorji nekaterih filmov, s katerimi se je pogovarjala mag. Irena Bedrač, sicer novinarka RTV Slovenija in članica festivalske žirije. Po pogovoru, v katerem so avtorji razkrili zanimive zgodbe iz svojih filmskih ustvarjanj, so podelili zaslužene nagrade.

Zmagovalka letošnje izvedbe Student Cuts je postala Hana Tršar s filmom BenchBirds. Žirija v sestavi Petra Meterc, mag. Irena Bedrač in Janez Burger je prepoznala še dva filma, ki si zaslužita posebno pozornost. To sta filma Sanje avtorice Karin Vončina ter Moj najljubši trenutek dneva avtoric Neli Bedene, Maje Marussig in Nine Sovinc. Vsi prijavljeni filmi bodo na ogled vsaj na TV Maribor v mesecu maju, želja pa je, da bi bilo teh predvajanj tekom leta še več.

"Seveda Student Cuts festivala ne bi bilo brez zaposlenih na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer, za kar se jim seveda iskreno zahvaljujemo, pred nami pa so že prvi koraki k naslednji izvedbi Student Cuts festivala v letu 2022. Upamo, da bo festival lahko potekal v živo," je povedal Jaka Polutnik, direktor festivala.