Bi jo poskusili?

O najboljši suhi salami teče beseda. Le-ta je namreč »doma« v Cerkvenjaku, kjer jo je izdelal Damijan Breznik, lastnik Turistične kmetije Breznik v Komarnici pri Cerkvenjaku.

Aleksandra Papež, četrtek, 6. maj 2021 ob 10:08
Damjan Breznik, foto: Martina Breznik

Damjan Breznik, foto: Martina Breznik

Damjan Breznik je zmagovalec 7. Viteške salamijade, ki je pod okriljem Združenja slovenskega reda vitezov vina za omizje Pomurje potekala v Polani pri Murski Soboti pri Štefanu Pavljinjeku. Dogodek ima večletno tradicijo in so ga običajno izvedli na Jožefovo, 19. marca, letos pa že drugo leto zapored v prilagojeni obliki. T.i. vinski vitezi ob ocenjevanju vin ocenjujejo tudi domače salame, ki jih izdelujejo.

Breznikova salama je suha, izdelana iz pravilno sušene svinjine in govedine. Poskusite pa jo lahko Pri Breznikovih v Komarnici, kjer vas gostoljubno sprejmejo na lepo urejeni domačiji, veliki pokriti terasi in v kleti, z znano, ohranjeno majoliko. Tudi prenočite lahko.

Damijan je na omenjenem ocenjevanju sodeloval že večkrat, prvič pa si je privoščil naziv zmagovalca. »Združenje slovenskega reda vitezov vina je združenje, ki uresničuje svoje interese na področju čaščenja vinske trte in vina, negovanja, spodbujanja in širjenja kulture uživanja vina.« so člani reda zapisali v svoji predstavitvi. T.i. viteška omizja imajo po vsej Sloveniji - na našem območju posebej za Maribor, Ptuj-Ormož in Pomurje.



Več v Gospodarstvo